Hrvatska ima najviše multimilijunaša u regiji!

Ilustracija: Shutterstock

U VRIJEME DOK je većina stanovništva BiH ekstremno siromašna i bori se s osnovnim egzistencijalnim potrebama, u posljednjih godinu dana petorica BiH državljanina došla su na listu multimilijunaša, pišu Nezavisne novine.

Njihovo je bogatstvo procijenjeno na više do 30 milijuna dolara.

"Radi se o rastu za pet osoba ili 5,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procjenjuje se na oko 9 milijardi dolara!", kazao je za Nezavisne novine direktor komunikacija u kompaniji Wealth-X. Prema njihovoj metodologiji svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara spada u kategoriju multimilijunaša.

Imena novih milijunaša su zaštićena kao i način na koji su stekli bogatstvo.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže kako nije čudno da se pojedinci ekstremno bogate. "To je tipično za države poput BiH s poludemokratskim i nedemokratskim sistemima. Dok je ekstremno siromašnih sve više, tako je i ekstremno bogatih sve više. Srednji sloj se gubi. Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj novih milijunaša do toliko novca mogao doći na nelegalan način", komentira Gavran.

Sarajevski filozof i sociolog Esad Dajtal kaže kako ti podaci nisu šokantni. "To je vjerojatno neka kriminalna skupina. Ti ljudi se ne bave ničim legalnim.", komentira Bajtal.

Ekonomist Izudin Kešetović smatra da najveće bogatstvo proizlazi iz utaje poreza.

U regiji vodeća Hrvatska!

Nezavisne pišu kako je BiH došla na korak do Srbije koja ima 100 superbogataša i nalazi se na 29. mjestu u Europi. Vodeća u regiji je Hrvatska s 280 multimilijunaša koja se nalazi na 23. mjestu u Europi.

Prva tri mjesta u Europi zauzimaju Njemačka, Velika Britanija i Švicarska.

Pročitajte više