Hrvatska sudjeluje u 11 međunarodnih misija sa 168 civilnih predstavnika

Foto: FAH

DESETA obljetnica sudjelovanja civila u međunarodnim misijama i operacijama bit će obilježena u 12 sati, u dvorani Josipa Šokčevića u Hrvatskom Saboru i to prigodnom izložbom fotografija i okruglim stolom kojim će predsjedati prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Na okruglom stolu sudjelovat će i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu Nj. E. g. Kenneth Herbert Merten.

Republika Hrvatska već desetljeće sudjeluje u civilnim angažmanima u međunarodnim misijama i operacijama, a trenutno u njih jedanaest s ukupno 168 predstavnika.

Riječ je o četiri EU misije: EUPOL u Afganistanu, EU NAVFOR Atalanta - na Rogu Afrike, EULEX na Kosovu i EUMM u Gruziji, dvije NATO misije: KFOR na Kosovu i “Resolute Support“ u Afganistanu, četiri UN misije: UNMOGIP u Indiji i Pakistanu, MINUSTAH na Haitiju, UNIFIL u Libanonu i MINURSO u Zapadnoj Sahari te misija OESS-a: Posebne promatračke misije OESS-a u Ukrajini.

Od ukupnog broja predstavnika RH u međunarodnim misijama, Ministarstvo obrane sudjeluje s njih 147, Ministarstvo unutarnjih poslova sa 19 i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s 2 predstavnika.
 

Pročitajte više