Hrvatska vatrogasna zajednica spremna za sezonu požara

Ilustracija: Arhiva

HRVATSKA vatrogasna zajednica s dijelom vatrogasnih snaga prebačenih s kontinenta na Jadran i uz nove zrakoplove spremna je za sezonu požara, rekao je danas u Karlovcu nakon redovite sjednice predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) njezin predsjednik Ante Sanader.

"Odgovorno tvrdim da su vatrogasci dobro pripremljeni u dobro organiziranom sustavu. Da imamo još sto novih vozila, dobro bi nam došlo, ali i s ovim sredstvima koja imamo zadovoljavamo trenutku", rekao je Sanader.

Ističući kako u uvjetima stalnog razvoja tehnike i tehnologija te stalnih izazova vatrogastvo treba stalno obnavljati opremu, što male sredine teško slijede, Sanader je rekao kako ima sredina poput Karlovačke županije i grada Karlovca koje pomažu vatrogastvu i više od zakonske obveze.

"I mene je iznenadilo koliko se volontera javilo za ovu poplavu"

Na pitanje novinara da komentira kritike po kojima navodno imamo slab sustav civilne zaštite Sanader je rekao kako se od Civilne zaštite ne može očekivati da se mobilizira kao u socijalizmu, ali imamo dosta organiziranih snaga (vatrogasci, HGSS, alpinisti, ronioci) i treba im pomagati, tj. jačati njihove redovite aktivnosti.

"I mene je iznenadilo koliko se volontera javilo za ovu poplavu, i to je potencijalna snaga, no ljudi ne žele prihvatiti stalnu aktivnost uz svoje redovno zaposlenje. Kažu - pomoći ću kada zatreba, ali tada trebaš biti osposobljen, spreman pomoći. Zato su tu najspremnije vatrogasne snage sa stalnim aktivnostima i stalnim osposobljavanjem. Koncept toga civilnog društva, postojećih udruga, to je jaka civilna zaštita", rekao je Sanader.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije Josip Šafar, inače zamjenik župana, ustvrdio je da su županije na svojem području odgovorne za funkcioniranje sustava zaštite i spašavanja, a vatrogasci su najspremnija operativna snaga u bilo kakvim ugrozama, što se potvrdilo u elementarnim nepogodama u veljači i ožujku ove godine.

Predsjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice prihvatilo je danas operativni program rada u 2015., projekciju za 2016. i 2017. godinu, pravilnik o unutarnjem ustroju i sistematizaciji poslova u svojoj stručnoj službi, prijedlog odluke o raspodjeli osobne zaštitne opreme po županijama te druge dokumente.

Pročitajte više