Hrvatska zaradila prolaznu ocjenu Europske komisije, ali i upozorenje: Pojačajte borbu protiv korupcije!

SPRJEČAVANJE sukoba interesa, borba protiv korupcije, pravosuđe i napredak u tržišnom natjecanju ključna su područja na koja se Europska komisija osvrnula u zaključku prvog izvještaja o pretpristupnom monitoringu, koji će sutra biti objavljen. Radi se o ocjeni Europske komisije po pitanju ispunjavanja zadaća koje su Hrvatskoj nametnute uoči pristupanja u punopravno članstvo Europske unije.

Europska komisija ocijenila je da je Hrvatska krenula pravim putem, ali da još uvijek postoje neka poglavlja u kojima se zahtijeva veći angažman Vlade, a to su prvenstveno sprječavanje sukoba interesa i borba protiv korupcije. Hrvatska je tako u prvom polugodišnjem izvještaju zaradila solidnu ocjenu.

Nulta tolerancija za korupciju


Poglavlje koje je za vrijeme pretpristupnih pregovora zadalo najviše glavobolja kako Hrvatskoj, tako i Europskoj uniji, i ovog je puta naišlo na kritike Komisije. Radi se, naime, o korupciji. Europska komisija pozdravila je mjere koje je Vlada pokrenula kako bi borba protiv korupcije bila što efikasnija, ali je i pozvala Vladu da uspostavi snažan sustav kojim će se spriječiti korupcija u svim državnim tvrtkama.

Drugo poglavlje koje nije dobilo pozitivnu ocjenu Europske komisije je onaj o sprječavanju sukoba interesa, za koji je EK izrazila ozbiljnu zabrinutost.

Komisija je ponajprije zabrinuta zbog postupka imenovanja članova u nadzorne i upravne odbore javnih tvrtki, a u izvještaju se napominje i da prvi koraci Vlade na tom području nisu zadovoljavajući.

Žurna rješenja za brodogradilišta

Poglavlje o tržišnom natjecanju ocijenjeno je bez većih kritika, a Europska komisija ponajviše se fokusirala na problem hrvatskih brodogradilišta, za koje pod hitno traži pronalazak novih rješenja.

Pročitajte više