Hrvatski izvoz u prvom tromjesečju dosegnuo 17,1 milijardu kuna i zabilježio rast od 8,5 posto

Screenshot: dzs.hr

PREMA podacima Državnog zavoda za statistiku u prva tri mjeseca ove godine zabilježen je rast izvoza i smanjenje vanjskotrgovinskog deficita.

Hrvatski izvoz u prva tri mjeseca ove godine dosegnuo je 17,1 milijardu kuna, što je 8,5 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istodobno porastao 2,6 posto, na 29 milijardi navodi se u podacima DZS-a. Osim rasta izvoza zabilježeno je i smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, koji je u prva tri mjeseca iznosio 11,9 milijardi kuna, što je za 4,7 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, kada je iznosio 12,5 milijardi kuna.

Najviše je porastao izvoz goriva i maziva za 79,6 posto, zatim izvoz kapitalnih proizvoda s 12,1 posto, hrana i piće rasli su 10,9 posto, proizvodi za široku potrošnju 8,2, industrijskih materijali 4,7, a ostalih proizvodi 0,3 posto. Pao je samo izvoz prijevoznih sredstava i njihovih dijelova, i to za 16,7 posto.

Kada je uvoz u pitanju u prvom tromjesečju za 22,8 posto rastao je uvoz prijevoznih sredstava, drugi je uvoz hrane i pića za 19,9 posto te proizvoda za široku potrošnju, za 17,8 posto.

U eurima, izvoz Hrvatske iznosio je u prvom tromjesečju 2,2 milijarde eura.

Pročitajte više