Hrvatski suci ne žele da im se plaće reguliraju zakonom o plaćama u javnom sektoru! Žele poseban zakon!

Foto: ilustracija

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) protivi se da se zakonom o plaćama u javnom sektoru uređuju i plaće sudaca upozoravajući da bi to bilo još jedno kršenje načela na koje se Hrvatska obvezala ulazeći u Europsku uniju kao zajednicu država utemeljenu na vladavini prava.

UHS se protivi se da se Zakonom o plaćama u javnom sektoru koji je pripremljen u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava uređuju i plaće sudaca, navodi se u danas objavljenom priopćenju za javnost sa sjednice Upravnog odbora UHS-a održane 13. prosinca i ističe kako traže da se plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika i dalje reguliraju posebnim zakonom.

Svi poznati međunarodni standardi na koje se naslanja i pravna stečevina EU traže da su plaće sudaca uređene posebnim zakonom na način da se složenost i odgovornost njihove službe i uloge poštuje te da su time zaštićene od samovolje izvršne vlasti, podsjeća UHS.

Stoga, poručio je UHS, tražimo da Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika kao poseban zakon i dalje ostaje jedini zakonodavni okvir na temelju kojeg se utvrđuju i određuju plaće sudaca.

Sve drugo, upozoravaju hrvatski suci, bilo bi još jedno kršenje načela koja su preuzeta i na koje se Republika Hrvatska obvezala ulazeći u Europsku uniju kao zajednicu država utemeljenu na vladavini prava.

Pročitajte više