Hypo banka prodaje svoje banke u bivšoj Jugoslaviji

NACIONALIZIRANA austrijska banka Hypo Alpe-Adria-Bank International angažirala je Deutsche Bank da vodi prodaju njenih banaka u zemljama bivše Jugoslavije, potvrdio je danas predsjednik uprave Hypo-a Gottwald Kranebitter.

"Hypo Alpe-Adria-Bank, sa sjedištem u Klagenfurtu, traži barem 1,5 milijardi eura knjigovodstvene vrijednosti za šest banaka u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini', kazao je Kranebitter novinarima u Beču, prenosi Bloomberg.

Kranebitter je objasnio kako se Hypou žuri s odabirom uže izbora ponuđača, jer mora što ranije pokazati kako je ispunila uvjete za dobivanje državne potpore. "Želimo našem vlasniku i Europskoj komisiji pokazati da se držimo naših ciljeva. Pravi bi uspjeh bio kad ne bi morali biti veći teret za porezne obveznike", dodao je Kranebitter.

Objasnio je kako će idealan ponuđač biti netko tko ima interes za tržište od 20 milijuna ljudi kao banka, ali i kao netko tko će podržati izvoznu industrije ove regije. Pritom je glavne "sumnjivce" detektirao u Rusiji, Turskoj, jugoistočnoj Aziji i Europskoj uniji.

Podsjetimo kako Hypo banka prodaje svoju imovinu dok Europska komisija i dalje istražuje jesu li jamstva i državna pomoć koje je banka dobila prije tri godine bili legalni. Austrija je preuzela banku kako bi spriječila njen potpuni kolaps nakon što su njeni bivši vlasnici povukli jamstva.

Pročitajte više