Hypo banka: Prodaje podružnice na Balkanu, ali u Hrvatskoj "ni slučajno"

Foto: Arhiva

"HYPO BANKA za podružnice na području bivše Jugoslavije tražit će 1,5 milijardi eura", potvrdio je predsjednik uprave Hypo banke Gottwald Kranebitter dodajući kako se banka povlači "s Balkana". Naime, kako je dodao povući će se i  četiri milijarde eura neaktivne imovine iz podružnica u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i BiH, kako bi se olakšala njihova prodaja.

Krenebitter je za austrijski mjesečnik Trend pojasnio kako operacija povlačenja Hypo banke s ovih prostora počinje sredinom 2012. godine.

Još u travnju nisu pomišljali da bi prodali podružnice u Hrvatskoj

"Stanje ne dozvoljava robovanje dogmama", rekao je o razlozima povlačenja Kranebitter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, kako smo pisali u travnju ove godine da su u planu Hypo banke bile prodaje filijala u nekim zemljama, no tada su oštro opovrgavali kako će se na prodajnoj listi naći i Hrvatska.

"U Hrvatskoj ostvarujemo dobit",naglasio je u travnju ove godine predsjednik Nadzornog odbora Hypo banke Johannes Ditz u razgovoru za austrijski Kurirer dodavši kako je istina da su za banku-kćer u Hrvatskoj mnogi pokazali veliki interes.

Reagiranje Hypo banke

"Gottwald Kranebitter u svom intervjuu za austrijski magazin Trend nije rekao kako će Hypo Grupa povlačiti iz zemalja bivše Jugoslavije jer je to u potpunosti netočno. Ono što je rečeno je već odavno poznata i prilikom nacionalizacije banke krajem 2009. godine od strane Republike Austrije komunicirana činjenica da će se Banka re-privatizirati kada će ponovno biti stabilna", stoji u reagiranju Hypo Alpe-Adria-Banke u Hrvatskoj u kojoj se dodaje da se sukladno tome priprema proces prodaje.

On bi trebao započeti sredinom 2012. godine, pri čemu će Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje. 

Netočno je da se povlačimo iz Hrvatske

"S time da moramo još  jednom naglasiti kako je teza da se Hypo povlači iz Hrvatske u potpunosti netočna jer će Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti poslovati u Hrvatskoj, pogotovo jer u Hrvatskoj, koja je jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe imamo više od 10% tržišnog udjela, banka smo broj četiri na hrvatskom tržištu s više od 400.000 klijenata čiji broj kontinuirano raste, te nastavljamo razvijati svoje poslovanje i otvarati nove poslovnice, primjerice 23. prosinca otvaramo novu poslovnicu u Vukovarskoj u Zagrebu", napominje se na kraju.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara