I Hrvatska postala dio globalne kampanje "Milijarda ustaje": "Nisi faca ako tučeš slabijeg od sebe!"

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

HRVATSKA se priključila globalnoj kampanji "Milijarda ustaje". Toliko je, naime, zlostavljanih žena u svijetu. Nažalost, ni u nas stanje nije najbolje.


Bez obzira na to jesi li muško ili žensko, nasilje nije odgovor, poruka je predsjednika Ive Josipovića, koji je na zagrebački Zrinjevac došao podržati akciju 'Milijarda ustaje'.

"Nasilje izjeda društvo, čini ga lošim, a posebno kada je riječ o nasilju nad slabijima - nad ženama i djecom. Mislim da svi moramo učiniti najbolje što možemo da nasilja više ne bude", poručio je Josipović. Porazna je statistika da na jedan prijavljeni slučaj, dolazi 10 neprijavljenih. Nisi 'faca' ako tučeš slabijeg od sebe, kaže zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar te savjetuje ženama da prijave svog nasilnika..

"Tužno je da ima ljudi koji su u svako doba spremni dignuti ruku na nekog slabijeg od sebe. Ja bih im preporučio da dignu ruku recimo na Mavrovića", savjet je Šostara. Za razliku od njega, prvi čovjek Zagreba Milan Bandić, nasilnicima bi doveo Mirka Filipovića, a ujedno bi ih, kaže, poveo i da svako jutro trče s njim po Sljemenu i tako izbace 'višak energije' iz sebe.

Akciju su podržale i brojne druge poznate osobe. Među njima i Massimo Savić.

"Cijenu nasilja u obitelji plaćaju žene i djeca koji napuštaju dom. Skloništa u Hrvatskoj imaju tek 400 kreveta za prihvat žena i djece. Prema EU standardima svako mjesto koje ima više od 7 tisuća stanovnika, trebalo bi imati svoje sklonište. Dok se to u Hrvatskoj ne dogodi, apeliram da se osigura trajno financiranje za autonomna ženska skloništa".

Kongo i Indija su pri vrhu zemalja u kojima je ovaj oblik nasilja izrazito visok. Slično stanje bilo je i u Hrvatskoj i BiH za vrijeme rata. Nažalost, poznati slučajevi pokazuju da se slabo pomičemo s 'mrtve točke', upozorava Sandra Prlenda iz Centra za ženske studije.

"Imali smo slučaj Paravinje, koji je bio serijski silovatelj, a optužbe protiv njega godinama nisu bile riješene, dok nije došlo do onog najgoreg. Smatramo da je to nedopustivo", zaključila je Prlenda.

Prema UN statistikama milijarda žena u svijetu svakodnevno proživljava nasilje, a mnoge ga neće preživjeti. Cilj kampanje 'Milijarda ustaje' je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, te upozoriti na njegove pogubne posljedice. Milijarda ustaje je poziv milijunima zlostavljanih žena, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, kao muškarcima koji ih vole i poštuju, da izađu na ulice i trgove, pozovu svoje prijatelje, protestiraju i plešu.

Pročitajte više