I danas bez dogovora o izmjenama ZOR-a: SSSH ne pristaje na olakšavanje otkaza kod malih poslodavaca

Foto: Hina

NI DANAŠNJI razgovori socijalnih partnera o izmjenama Zakona o radu nisu urodili plodom. Dogovor se ne nazire, a nova runda pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava najavljena je u petak.

Iako je uoči sastanka čelnik SSSH Mladen Novosel izjavio da je mogućnost za dogovor sve manja zbog odredbe oko malog poslodavca, nakon sastanka on je odlučio da se poslodavci nisu u potpunosti izjasnili te da će to učiniti tek kada sve dobiju napismeno. Naglasio je da se i dalje pregovara članak po članak, a na pitanje ostaju li sindikati razjedinjeni poručio je da sindikati moraju biti jedinstveni te da svatko sam ocjeni je li mi to prioritet ili ne.

Čelnik NHS-a Krešimir Sever, kojeg je Novosel prozvao da je razjedinio sindikate time što je neslaganje oko instituta malog poslodavca iskoristio kako bi svoju središnjicu prikazao kao jedinu zaštitnicu radnika, prozivke nije želio komentirati te je poručio da se svatko češe tamo gdje ga svrbi, no da će zbog Zakona o radu to prekoračiti.

Što se tiče prepucavanja oko instituta malog poslodavca, Sever je ocijenio da su ona rezultat igre poslodavaca.

Pregovori se nastavljaju u petak, a jedini današnji dogovor je čvrsto stajalište sindikata da s detaljima sastanka neće izlaziti u javnost.

SSSH ne pristaje na olakšavanje otkaza kod malih poslodavaca

SSSH više ne prihvaća mogućnost da se malim poslodavcima, koji zapošljavaju do pet radnika, olakša otkazivanje ugovora o radu, jer ni predstavnici poslodavaca u pregovorima ne prihvaćaju prijedlog da se radno vrijeme preko 50 sati tjedno isključivo regulira kolektivnim ugovorima, rekao je Novosel.


Pojasnio je kako je uvjet SSSH-a za prihvaćanje lakšeg otpuštanja radnika kod malih poslodavaca bio da se pitanje preraspodjele radnog vremena riješi tako da se tjedno radno vrijeme umjesto na 56 sati ograniči na najviše 50 sati, a sve preko toga isključivo može ići kroz kolektivne ugovore.

"Najveći je interes poslodavaca da im se omogući radno vrijeme do 60 sati tjedno, pa da onda rade što hoće i maltretiraju radnike", ustvrdio je Novosel.

"SSSH je i dalje spreman u pregovorima o novom ZOR-u postići kompromis u korist 1,4 milijuna radnika i 380.000 nezaposlenih", poručio je Novosel.

SSSH je nastojao kroz pregovore postići poboljšanje u vezi rasporeda radnog vremena, agencijskog rada i svakodnevne dužine rada, a unatoč tome što nema dogovora, neće izaći iz pregovora već će nastojati u novom ZOR-u popraviti sve što može.

Novosel je optužio predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa da je jučer razjedinio sindikalnu scenu time što je neslaganje oko instituta malog poslodavaca iskoristio kako bi svoju središnjicu prikazao kao jedinu zaštitnicu hrvatskih radnika.

"Pojedinim sindikalnim središnjicama nije cilj postići kompromis i dogovor, već samo sebe staviti u prvi plan", rekao je Novosel ciljajući na Severov NHS i poručio da će HNS morati odgovarati za posljedice toga što neće doći do dogovora između sindikata, poslodavaca i Vlade.

"Zbog takvog stanja na sindikalnoj sceni i odnosa poslodavaca, očito je da će o novom ZOR-u odlučivati zastupnici u Hrvatskom saboru, kojima je svijest često stranačka", rekao je Novosel.

Pročitajte više