I u Saboru se pitaju koliko doista HZZ pomaže nezaposlenima!

Foto: Hina

SABORSKI klubovi podijelili su se večeras oko prijedloga izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju - pozdravljaju ga SDP i HDZ, dok laburisti podršku uvjetuju prihvaćanjem amandmana koji bi zaštitili prava članova zadruga i osoba koje ostvaruju pravo na dodatnu naknadu putem Zavoda za zapošljavanje.

Ivana Posavec Krivec (SDP) naglasila je da je SDP svjestan da "sve reforme koje se provode u prvoj fazi izazivaju nove nezaposlene, ali i da će u drugoj fazi izazvati gospodarski oporavak i, uz pomoć europskih trendova, preokrenuti negativne trendove".

Zakon je podržala i Ivanka Roksandić (HDZ), koja je upozorila da je broj nezaposlenih između dva čitanja predloženog zakona porastao za više od 14 tisuća. "Ako se ovim tempom nastavi, od 1. siječnja, kada ovaj zakon stupa na snagu, na Zavodu za zapošljavanje možemo očekivati 370 tisuća nezaposlenih", upozorila je Roksandić.

Podržala je poticanje samozapošljavanja i zakonsko rješenje po kojem će i obrtnici koji ostanu bez posla moći računati na naknadu za nezaposlene. Nepotrebnim je, međutim, ocijenila prijedlog proširenja ovlasti Zavoda za zapošljavanje, upitavši kakvu doista pomoć nezaposlenima pružaju zaposlenici tog zavoda.

> 1.309 zaposlenih u HZZ-u plaćamo 122 milijuna kuna godišnje: Jesu li vam pomogli u traženju posla?

> Vaša iskustva s burzom: "HZZ nikome nije pomogao u pronalasku posla, ukinite ih ili plaćajte prema učinku!"

Roksandić smatra i da je nužno povećati naknadu za nezaposlene na stručnom osposobljavanju, a predlaže da ona, umjesto sadašnjih 1.600 kuna, bude u visini minimalne plaće, odnosno oko 2.360 kuna neto.

Laburisti nezadovoljni


Laburist Zlatko Tušak nezadovoljan je brisanjem odredbe po kojoj su nezaposleni ostvarivali pravo na dodatnu novčanu naknadu putem Zavoda. Obrazloženje Vlade da će te osobe novčanu naknadu ostvarivati putem centara za socijalnu skrb nije umirilo Tušaka, koji upozorava da je socijalna pomoć ograničena imovinskim cenzusom.

"Ako netko ima veću imovinu koju nije prodao, ako ima auto, ne može dobiti naknadu iz centra za socijalnu skrb. Na Zavodu su prijavljivani bez kriterija, a kad im istekne to pravo, koliko će njih moći ostvariti svoja prava u centru za socijalnu skrb. Mislim, vrlo malo", rekao je Tušak.

Protivi se i odredbi po kojoj se članovi zadruga neće moći voditi kao nezaposleni. Upozorio je da se neke zadruge, poput socijalnih ili stambenih, osnivaju bez namjere stjecanja dobiti.

"Njihovim članovima uskraćujemo pravo da se vode kao nezaposlene osobe, iako neće ostvariti primanja po osnovi članstva u zadruzi. Time ih dovodimo u nepovoljan položaj i kršimo im ustavna prava", uvjeren je Tušak.

Klubovi su podržali prijedlog zakona o doživotnoj otpremnini, a zasjedanje će nastaviti sutra.

Pročitajte više