Igra prijestolja

PRVO se Željko Jovanović žalio da mu "neki mali ljudi i ulizice" podmeću da je u sukobu s premijerom Zoranom Milanovićem.

Onda se Mirela Holy žalila da su joj podmetnuli objavu maila kojim je kod stranačkog prijatelja intervenirala za suprugu stranačkog prijatelja.

Zatim je Zlatko Komadina "slinavce" oko Milanovića optužio da mu preko medija podmeću priču o tome da se pored živog Borisa Šprema pokušava ugurati u fotelju predsjednika Hrvatskog sabora.

A sada se svima njima pridružila i Vesna Pusić, izjavivši kako joj "neprijateljski izvori u stranci" podmeću priču da je pokušala organizirati puč protiv Radimira Čačića u HNS-u.

Upravo tako je izgledala Račanova koalicija. I upravo to ju je došlo glave.

Bave se sami sobom

Tračevi i podvale, medijska podmetanja i frakcijske bitke, natezanja oko fotelja i svađe oko ovlasti, sve to obilježilo je prvi mandat na vlasti SDP-a i njegovih partnera.

Sada se događa nešto vrlo slično.

Umjesto da se vladajuća koalicija bavi onime za što je izabrana, ona zamara javnost svojim dvorskim intrigama. Tko je smjestio Komadini prvi put, a tko drugi put? Tko je smjestio Jovanoviću svaki put? Tko su ulizice, a tko slinavci?

Trzavice važnije od sudbine

Priča o tome tko je dao novinarima mail Mirele Holy postala je važnija od toga što u tom mailu piše. Trzavice između Pusić i Čačića postale su važnije od činjenice da sudbina cijele Vlade i države leže u rukama jednog čovjeka.

A zamislite, Dražena Budiše nema blizu. Nema ni starih rovatora Zlatka Kramarića i Zlatka Tomčića. Nema ni Stipe Mesića. Nema ni splitske Rive, ni "berača kestena". A HDZ je u stanju poluraspada.

Jedino što je isto kao prije dvanaest godina jest činjenica da je država na rubu propasti.

Svejedno, vladajuća koalicija opet se bavi sama sobom. Slinavcima i ulizicama. Pučistima i karijeristima.

Medijska Hrvatska

Račan je svojedobno govorio o "medijskoj Hrvatskoj" koja diktira svoju agendu i nameće vlastitu, po njemu iskrivljenu, verziju stvarnosti. Milanović nema s tim problema: on zna kako kontrolirati medije i služiti se njima, kao što zna zaobići novinarska pitanja, a obratiti im se tek kad poželi nešto pustiti u javnost.

Ovoga puta nisu mediji ti koji se žele nužno baviti tračevima. Članovi koalicije služe se medijima kako bi se međusobno nabacivali tračevima.

To je uništilo vjerodostojnost Račanove koalicije, a kako je krenulo, ista sudbina čeka i Milanovićevu Vladu.

Bolje tračevi nego ministri

Od političke opcije koja se godinama pripremala za vlast, godinama slagala kockice i pisala famozne - i fantomske - planove, javnost očekuje da se bavi  ključnim temama i stvarnim problemima, a ne zakulisnim podvalama.

Naravno, nije isključeno da samom premijeru Milanoviću u ovom trenutku odgovara da se javnost zabavlja slinavcima i ulizicama, nego padom BDP-a i rastom nezaposlenosti, a o njegovoj i nekompetentnosti pojedinih ministara da se i ne govori.

Ali ipak mora znati da time na dulji rok ne postiže ništa, osim što će ljutnju građana zbog neefikasnosti vlasti zamijeniti iritacijom zbog njezine samodopadnosti. A kad se to dogodi, onda mu ni dovršen projekt autoceste neće pomoći da ostane na vlasti.

Neka pita Čačića kako to izgleda.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više