Slinavci i predsjednici

Slinavci i predsjednici

Foto: Goran Mehkek / Cropix

KAD JE on završio u bolnici, na njegovo su mjesto gurali županicu Marinu Lovrić. Sad kad je u bolnici završio Boris Šprem, puštaju u javnost glasine da se on gura na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora.

To je Zlatka Komadinu jako naljutilo.

Ali opet ne toliko da za ova medijska podmetanja i kako ih je nazvao, "gadarije", javno optuži Zorana Milanovića. Radije se okomio na "kolege slinavce koji misle da se Milanoviću dodvoravaju i čine mu uslugu".

Ali, zašto bi smještali baš Komadini, ako ne zato što misle kako Milanović to želi, odobrava, nagrađuje, pa čak i naređuje?

Opali klauna

Bivši ministar ipak je previše oprezan da bi javno udario na stranačkog šefa. U igri dvorskih smicalica, najlakše je opaliti nekog klauna.

"Želim poručiti kolegama u stranci koji su plasirali ovakve gadarije da ako mi imaju što poručiti neka mi to kažu u lice ili se potpišu kao izvor informacija", reagirao je Komadina na medijske napise o tome da se gura u Špremovu fotelju.

Odnosno, da bolesnom kolegi radi isto ono što je županica Lovrić navodno radila njemu.

Žito u kukolju

Nije želio javno reći o kojim se to slinavcima oko Milanovića radi jer se "ne želi spuštati na njihovu razinu". Umjesto toga, posegnuo je za uzrečicom kako "u svakom žitu ima kukolja, pa tako i u SDP-u".

Samo na malo višim razinama.

Milanovićev gnjev

No, čak i prije nego što su "slinavci" uzeli stvar u svoje ruke, Komadina je već osjetio Milanovićev gnjev. Primjerice, kad ga je prije koju godinu poput šmrkavca izbacio sa sjednice stranačkog predsjedništva. Zatim kad mu je smijenio pomoćnika "iz trećeg ešalona", pa onda kad je jedva dočekao da ga smijeni iz Vlade pod izlikom da je previše bolestan, iako je Komadina uzaludno u javnost gurao i verziju spora oko Žute Lokve.

Na konvenciji su ti isti "slinavci" širi upozorenje među delegatima da je glas za Komadinu glas protiv Milanovića.

Možda zato nije čudo što se uspjeh bivšeg župana protumačio kao prkosna poruka stranačkih delegata predsjedniku stranke i Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav dva muškarca

Pa ipak, kad su ga novinari otvoreno upitali znači li nedavno podmetanje da ga Milanović ne voli, oprezni Komadina je izjavio: "Morate to njega pitati. Teško da možemo govoriti o ljubavi između dva muškarca u ovom trenutku. Mislim da se radi o tome da imamo povjerenje i da smo u istoj politici".

U istoj politici? Zašto se onda "slinavci" dodvoravaju šefu stranke tako što podmeću jadnom Komadini?

Iz nestranačke perspektive cijela ova dvorska intriga zanimljiva je zbog nekoliko stvari.

Igre u stranci, kriza u državi

Prvo, otkriva čime se bavi vrh SDP-a dok tvrdi kako izvlači zemlju iz krize. Drugo, demonstrira razinu mašte koja služi za podmetanje: bolesni Komadina želi izgurati bolesnog Šprema, kao što je svojedobno netko drugi trebao izgurati bolesnog Komadinu.

Treće, pokazuje da Milanovićevi ljudi vrlo rado spinaju i podmeću, premda se sam premijer u nebrojeno mnogo navrata s gnušanjem ogradio od takvih stvari. Kao onda kad je za medijsko podmetanje optužio "udbaše u novinama".

Sad je očito pronašao vlastite "udbaše".

Tko se boji Komadine?

Četvrto, šalje se poruka svima koji stanu Milanoviću na žulj. I peto, oslikava jadno stanje oporbe u SDP-u i koga se veliki šef boji: Komadina je toliko mlak, pristojan i usamljen da nitko normalan ne bi trošio vrijeme i energiju na njegovo medijsko dezavuiranje.

Osim ako se ne radi o iživljavanju. Klasičnom mobbingu.

Nakon Komadine - Karamarko

Stoga se sasvim logično nameće pitanje: ako Milanović jednog Komadinu smatra prijetnjom, što će tek biti kad mu na vrata zakuca Karamarko?

Vjerojatno ništa, jer Milanoviću je ipak najbitnije preživjeti na čelu stranke. Bez ulizica i slinavaca to mu neće uspjeti.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara