Ina: Moramo smanjiti broj radnika, u interesu je svih da budemo stabilna tvrtka

Foto: Arhiva

INA JE reagirala na priopćenje sindikata INAŠ, čije je dijelove Index prenio u tekstu pod naslovom "Sindikat poslao apel Vladi: Spriječite otkaze i zaustavite devastaciju Ine!". Reakciju Ine objavljujemo u cijelosti:

"Kao što smo jučer izvijestili, Program zbrinjavanja nije ni na koji način povezan s pregovorima, niti čini dio pregovora s obzirom da je isti bio prethodno pokrenut i odobren te su u tom smislu tvrdnje sindikata INAŠ netočne i navode na krive zaključke. Odluka Uprave Ine o utvrđivanju viška radnika koja je uslijedila nakon provedenih analiza poslovanja donesena je u veljači ove godine te su u srpnju odobrene predložene mjere poboljšanja učinkovitosti. 

Naime, potreba za racionalizacijom radne snage utvrđena je temeljem organizacijskih i tehnoloških promjena te s ciljem povećanja konkurentnosti i učinkovitosti kompanije. Spomenuta racionalizacija potrebna je i opravdana s gledišta održivog poslovanja te je u interesu svih dionika da INA bude stabilna i uspješna hrvatska kompanija.

Posljednjih šest mjeseci u tijeku je postupak utvrđivanja broja radnika koji bi trebali biti obuhvaćeni Programom zbrinjavanja. Riječ je o uglavnom administrativnom osoblju te pomoćnim radnicima.

Postupak se provodi poštujući sve zakonske i interne regulative, pri čemu su uključeni i sindikati koji djeluju unutar Ine i Radničko vijeće".
 

Pročitajte više