Index doznaje: Raskol u Vladi zbog Vidoševićevih uhljeba

Fotomontaža: Index

BITKA oko Hrvatske gospodarske komore (HGK) i prijedloga Zakona prema kojem bi članarina za mikro i male poduzetnika bila dobrovoljna ne samo da se rasplamsala već se dogodilo nešto što je do sada bilo nezamislivo u Vladama samostalne Hrvatske.

Nakon što je Marasov zakon prošao javnu raspravu, Vrdoljak napisao svoj zakon!?

Naime, nakon što je Nacrt prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori kojeg je izradilo Ministarstvo poduzetništva i obrta Gordana Marasa (SDP) prošao proceduru javne rasprave i dobilo sva mišljenja predviđena zakonom, Ministarstvo gospodarstva Ivana Vrdoljaka (HNS) predlaže svoj vlastiti prijedlog Zakona o HGK!? Njihov zakon u bitnom se razlikuje od onog Marasova prije svega po obvezi članstva u HGK.

"Prije nekoliko dana Ministarstvo gospodarstva je u proceduru poslalo novi zakon o HGK", potvrdilii su nam danas kasno popodne iz Ministarstva gospodarstva. Iako nam nisu htjeli govoriti u čemu se njihov prijedlog zakona razlikuje od onog  Marasovog, ipak smo uspjeli neslužbeno saznati.

Nije problem za poduzetnike da plate 504 kune

Naime, najveća razlika Vrdoljakova prijedloga uređenja HGK je u članarinama. Ministarstvo gospodarstva inzistira na obveznom članstvu u Komori kao što je bio običaj i do sada. Glavni argument Vrdoljakova ministarstva je da za hrvatske poduzetnike članarina od 504 kune godišnje ne bi trebala predstavljati poseban trošak!?


"S obzirom da prema postojećim tarifama HGK parafiskalni namet malim poduzetnicima pojedinačno, iznosi godišnje 504 kune, zaključeno je da navedeno ne predstavlja veliko financijsko opterećenje za kategoriju malih poduzetnika", stoji u Vrdoljakovom prijedlogu Zakona o HGK.

Druga razlika od Marasova prijedloga je da ministar Vrdoljak zahtjeva da u Nadzorni odbor uđu predstavnici njegova Ministarstva gospodarstva i Ministarstva vanjskih poslova. Oba ministarstva vode ljudi iz njegove stranke HNS-a.

Ministarstvo gospodarstva brani ostavštinu Nadana Vidoševića

Treća razlika od Marasova zakona je u sastavu Skupštine HGK. Odustaje se od "regionalnog ključa" odnosno da svaka županija ima svog člana te da najmanje 15 posto članova Skupštine čine predstavnici srednjih gospodarskih subjekata te najmanje 15 posto predstavnici mikro i malih gospodarskih subjekata.

Kada smo u Ministarstvu gospodarstva upitali zašto sada donose vlastiti prijedlog i to nakon što je prijedlog zakona Ministarstva obrta još 22. studenog završilo proces javne rasprave, dobili smo odgovor kako žele "sačuvati osnovnu svrhu Komore" kao i da ne žele dozvoliti uništavanje institucije koja djeluje već 150 godina.

"Izmjenama Zakona o HGK želimo da se ta institucija transformira i zadovoljava svoju osnovnu svrhu, a to je da služi hrvatskom gospodarstvu. HGK je institucija koja je potrebna, a izmjene Zakona Ministarstvo gospodarstva izrađuje u smjeru kako bi se ostvarili ciljevi funkcionalne i komore korisne svim hrvatskim poduzetnicima. Nikako se ne smije dopustiti uništavanje i urušavanje komorskog sustava koji se gradio više od 150 godina, ali on mora biti znatno efikasniji. Svaki poduzetnik i član HGK mora znati zašto plaća članarinu.", stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva kojeg vodi Vrdoljak.

Pusić već dala zeleno svjetlo za Marasov zakon

Kako doznajemo ministri u Vladi Zorana Milanovića ostali su prilično iznenađeni kada su jučer i danas dobili na stol i prijedlog Vrdoljakova zakona o HGK. Neki od njih pitali su se i zašto se opet raspravlja o prijedlogu Zakona za HGK kada su se već na njega očitovali.

No, nisu znali da je riječ o novom, "Vrdoljakovom zakonu".  Da bi Vrdoljakov "manevar" bio dodatno neshvatljiv svjedoči i činjenica da se Ministarstvo vanjskih poslova kojeg vodi šefica HNS-a Vesna Pusić, već pozitivno očitovalo na Zakon o HGK-u i to onaj koji predlaže Maras.

U Marasovom ministarstvu također su ostali pomalo zbunjeni kada smo ih upitali za Vrdoljakov prijedlog zakona o HGK. Naime, kako su nam rekli Ministarstvo gospodarstva je Ministarstvu poduzetništva i obrta, kao i ostalim ministarstvima, dostavilo svoje mišljenje na prijedlog novog Zakona o HGK.

"Prijedlog Zakona o HGK, koji je Ministarstvo poduzetništva i obrta izradilo u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva, nakon provedene javne rasprave dostavljen je Vladinoj Koordinaciji za gospodarstvo, investicije i fondove EU", rekli su nam kratko iz Ministarstva poduzetništva u telefonskom razgovoru.

Tko smije predlagati zakon?

Podsjetimo kako nam je početkom studenog ove godine potvrđeno i to i iz Ministarstva gospodarstva Ivana Vrdoljaka i iz Ministarstva poduzetništva i obrta Gordana Marasa da će Nacrt prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori "nositi" Ministarstvo gospodarstva koje je trebalo objaviti prijedlog Zakona na svojim stranicama i pozvati na javnu raspravu. No, to se nije dogodilo.

U jeku rasprave o obveznom i dobrovoljnom članstvu Marasovo ministarstvo na svojim je službenim stranicama objavilo prijedlog Zakona o HGK te otvorilo javnu raspravu. Osnovne promjene su dobrovoljno članstvo odnosno plaćanje članarine za mikro i male poduzetnike te obvezno članstvo za srednje i velike poduzetnike.

U javnoj raspravi najglasniji su bili sindikati koji su podjelu na obvezne i dobrovoljne članove nazvali "diskriminatornom". No, najzanimljivija primjedba sindikata ticala se nadležnosti ministra Gordana Marasa jer i sindikati drže da je novi Zakon o HGK trebao "nositi" HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

HDZ u Vidoševćevom brlogu

"Više je nego očito kako Ministarstvo poduzetništva i obrta nije nadležno za podnošenje Prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori već je to u nadležnosti Ministarstva gospodarstva",  tvrdili su Sindikati. Čini se da upravo na tu kartu danas igra i Vrdoljak.

No, nejasno je zašto ovaj HNS-ov član Vlade želi toliko zaštiti ostavštinu Nadana Vidoševića koja je danas u rukama istaknutih članova HDZ-a.

Podsjetimo i kako prema istraživanju preko 96 posto poduzetnika i gotovo 80 posto građana podržava uvođenje dobrovoljnog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Oko 63 posto posto poduzetnika napustilo bi članstvo u HGK, a 30-ak posto i dalje bi ostali njezini članovi. Rezultati su ovo istraživanja koje je provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 800 ispitanika.

Pročitajte više