Index doznaje: Zmajlović u Ministarstvu zaštite okoliša zaposlio susjede iz Jastrebarskog!

Foto: Bruno Konjević / Cropix

MIHAEL ZMAJLOVIĆ, ministar zaštite okoliša i prirode, u svom je Ministarstvu otkad je stupio na dužnost zaposlio najmanje 19 novih ljudi. Među zaposlenima su i dvije Zmajlovićeve susjede iz Jastrebarskog, koje se time u Ministarstvu otvoreno hvale!

Kada je Zmajlović postao ministar, Ministarstvo u Ulici Republike Austrije bilo je gotovo sasvim ekipirano, tvrde Indexovi izvori iz Ministarstva. Trebalo je zaposliti tek novu glasnogovornicu, glavnu tajnicu i šeficu kabineta, s obzirom da su ta tri radna mjesta upražnjena nakon što je Mirela Holy prisiljena na ostavku.

No, Zmajlović je mimo potrebnih kadrova zaposlio još najmanje 16 ljudi. Indexovi izvori iz Ministarstva tvrde kako za mnoge od novih Zmajlovićevih zaposlenika uopće ne znaju što zapravo rade. Između ostalih, Zmajlović je zaposlio R.J. i N. V. K. (podaci poznati redakciji) koje se, kako tvrde naši izvori, otvoreno hvale da su ministrove susjede iz Jastrebarskog.

Provjerom smo utvrdili da obje osobe koje tvrde da su Zmajlovićeve susjede doista žive u Jastrebarskom, u neposrednoj blizini jedna od druge, ali ne i u istoj ulici. Obje ove osobe se, dodaju Indexovi izvori, u Ministarstvu trude ostaviti dojam da su sa Zmajlovićem u prisnim odnosima.

Tvrdili da nije zaposlen nitko iz Jastrebarskog

Priču o sumnjivim zapošljavanjima u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Index istražuje već nekoliko mjeseci. U veljači ove godine, u službenom odgovoru na naš upit, Zmajlovićeva glasnogovornica Dijana Sušac decidirano je tvrdila sljedeće: "Ni u kabinetu ni u Ministarstvu od dolaska ministra Zmajlovića nije zaposlena niti jedna osoba iz Jastrebarskog".


Tada nas je Sušac uvjeravala da su od Zmajlovićeva dolaska tri osobe zaposlene temeljem javnog natječaja, da su dodatne tri osobe stigle temeljem sporazuma o premještaju iz drugih tijela javne uprave, te da je jedna osoba zaposlena kao zamjena za porodiljni.

Index je u međuvremenu od svojih izvora iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode dobio listu novozaposlenih osoba. Ponovo smo Zmajlovićevoj glasnogovornici poslali upit, navodeći imena i prezimena svih osoba koje su stigle u Ministarstvo otkad je Zmajlović postao ministar. Tražili smo da nam kažu što točno sve te osobe rade i koliko se svaki mjesec izdvaja za njihove plaće.

Niti na jedno od postavljenih pitanja nismo dobili konkretan odgovor.

"Broj potrebnih službenika i namještenika, nazivi radnih mjesta s naznakom njihovih osnovnih poslova i zadaća te stručnih uvjeta potrebnih za njihovo obavljanje, njihove ovlasti i odgovornosti  propisani su Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva, odnosno Rasporedom radnih mjesta, brojem izvršitelja i stručnim uvjetima za obavljanje poslova i zadaća koji je sastavni dio Pravilnika. Ni za jedno radno mjesto nije kao uvjet propisano mjesto stanovanja", napisala nam je Zmajlovićeva glasnogovornica Sušac.

Zadnja rečenica citiranog odlomka odnosi se na naš zahtjev za objašnjenjem njene ranije tvrdnje iz veljače ove godine da "u Ministarstvu nije zaposlena niti jedna osoba iz Jastrebarskog". Ovoga puta Sušac nije demantirala informaciju da su od Zmajlovićevog dolaska u Ministarstvu zapošljavane osobe iz Jastrebarskog. Štoviše, nije se na to uopće osvrnula, iako smo je vrlo jasno pitali koliko je novozaposlenih iz Jastrebarskog, te tražili da nam objasni zbog čega je ranije tvrdila da nije zaposlen nitko iz Jastrebarskog.

Umjesto odgovora - fraze

Što se tiče našeg upita o plaćama novozaposlenih, dobili smo jednako neodređeni odgovor: "Plaće državnih službenika i namještenika, pa tako i zaposlenih u MZOIP, uređuju se Zakonom o državnim službenicima i na temelju njega donesenim propisima. Plaću službenika, odnosno namještenika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je službenik, odnosno namještenik raspoređen i osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža. Koeficijenti složenosti poslova državnih službenika i namještenika utvrđeni su Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi".

Da se radi o zapošljavanjima koja su u najboljem slučaju suspektna, govori i informacija da većina novozaposlenih radi na Ugovore o djelu, tvrde Indexovi izvori. Također, među novim zaposlenicima Zmajlovićevog Ministarstva je pet osoba koje su prebačene iz drugih tijela javne uprave, a ne tri, kako nam je ranije tvrdila Sušac.

Ljudi nema viška, nego ih ima premalo?!

Zmajlovićeva glasnogovornica također tvrdi kako u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode nema viška zaposlenih, već upravo suprotno - nema ih dovoljno! "Ustroj ministarstva je utvrđen Uredbom o unutarnjem ustrojstvu u kojoj je za svaku jedinicu određen broj izvršitelja, pa je tako ukupan broj za Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 336 izvršitelja. S danom 31.3.2013. ministarstvo ima 277 zaposlenika i 5 državnih dužnosnika", poručila nam je Sušac.

Što se tiče tvrdnji da u Ministarstvu nema viška ljudi, već ih štoviše nedostaje, uzmimo u obzir tek sljedeći podatak: bivša glasnogovornica Marina Halužan sav je posao u Odnosima s javnošću obavljala sama, dok su u uredu nove glasnogovornice Sušac zaposlene barem tri nove osobe, među kojima je i službena fotografkinja, što je luksuz kakvog si danas ne mogu priuštiti ni neke medijske redakcije.

Pročitajte više