Indexov Ilko Ćimić dobio HND-ovo priznanje za razotkrivanje Slavka Linića

Foto: Index

HRVATSKO novinarsko društvo novinaru Indexa Ilku Ćimiću dodijelilo je nagradu Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo za 2013. godinu, za seriju tekstova u kojima je razotkrivao predstečajne nagodbe Slavka Linića.

HND je nagradio Ćimića upravo na dan kad je ministar financija smijenjen zbog malverzacija koje je Ćimić mjesecima otkrivao, a koje su mjesecima ignorirali premijer Milanović i državno odvjetništvo, a drugi mediji na čelu s Novim i Jutarnjim listom zataškavali, sve dok im premijer Milanović nije naredio objavu.

"Hvala Indexu na slobodnom prostoru i što nismo pokleknuli pred državnim aparatom. Linić jest smijenjen, ali nisam zadovoljan jer mislim da je odgovornost na cijeloj Vladi", kazao je Ćimić prilikom preuzimanja nagrade.

Ilku Ćimiću ovo je druga nagrada. Prvu je dobio za najbolje istraživačko novinarstvo prije dvije godine, za razotkrivanje afere Kamensko, teme u kojoj je dokazao da iza uništenja Kamenskog stoji vlasnik EPH grupe Ninoslav Pavić, današnji medijski partner Zorana Milanovića. I tu temu DORH i Mladen Bajić su ignorirali.

Ovo je samo dio tekstova koje je objavio Ilko Ćimić:

PLJAČKA STOLJEĆA Index otkriva kako se krade u predstečajnim nagodbama

Predstečajna 2013. godina: Spas za Linićeve prijatelje, miljenike vlasti i moćne tajkune na štetu građana!

Vlasnik Taxi Cammea tvrdi da mu Linić nije prijatelj, ali svejedno mu je oprostio milijun eura duga!


Predstečajni igrokaz: Linić spasio Pavića i Jutarnji na štetu građana i malih dobavljača

Predstečajna nagodba TOZ Penkale opet u moru sumnji: Jamstva nisu aktivirana jer su bila fiktivna?

Index doznaje: Visoki Trgovački sud poništio odluku suca Kolakušića za Industrogradnju!

DORH zaustavio pljačku: Srušena predstečajna nagodba sina Linićevog prijatelja!

OTKRIVAMO Linić osobno potpisao oprost 27 milijuna tvrtki koja je pod istragom zbog korupcije

Skandalozno: Linić opet pokrao proračun u korist prijatelja! Vlahušićevom bratu oprostio 4,5 milijuna!
 

Obrazloženje HND-a: Ne želite da Ćimić o vama koristi frazu "Krenimo redom"

"Ilko Ćimić, već nagrađivani istraživački novinar Index.hr-a, posljednji novinar u zemlji za kojeg biste željeli da u tekstu o vama iskoristi frazu: "Krenimo redom". Ovaj autor tim izrazom ulazi u detaljnu argumentaciju svojih, najčešće istraživačkih tekstova. Pisao je i piše o problemima koje se rijetki usude dotaknuti. Njegov je rad u više slučajeva spasio obraz profesiji koja u ovoj krizi gubi i posljednja oružja protiv cenzure, autocenzure, pritisaka politike i krupnog kapitala. Ilko Ćimić ne odustaje od tema koje su od javnog značaja. Objavljivao je serijale o javnim osobama i njihovoj neopravdanoj imovini, sukobima interesa, gospodarskom kriminalu, korupciji…. Pisao je o najtežim temama što danas možda jest kazneno djelo u ovoj državi, ali javnost, kao i kolege, apsolutno imaju razloga da budu zahvalni Ilku što tako dobro zna koga, kada, gdje, kako i zašto treba osramotiti.", stoji u obrazloženju nagrade.

Pročitajte više