Opet slučaj za DORH: Linić još jednom prijatelju oprašta dug

Foto: Hina, Facebook, Bitechnique, Arkod

JEDAN od predstečajnih postupaka koji su u tijeku je onaj riječke tvrtke Bitechnique u vlasništvu Miroljuba Božovića, prijatelja ministra financija Slavka Linića. Božovića se mnogi sjećaju kao jednog od članova "Linićeve skupine" riječkih moćnika koji su se krajem 2011. godine spremali na preuzimanje Novog lista, a u kojoj je bio i Jozo Kalem.

Ovo nije prvi put da Linić predstečajnom nagodbom pokušava otpisati dug prijateljima. Tako je nedavno DORH srušio predstečajnu nagodbu Drvne industrije Čazma, tvrtke u vlasništvu Ratomira Radakovića, sina šefa uprave Erste banke Petra Radakovića, koji je blizak prijatelj ministra financija Slavka Linića.

> Totalni krah predstečajnih nagodbi: Linić proglasio tajnim podatak o uplatama u proračun!

Država mu treba oprostiti više od 60 posto dugaPrema Nacrtu predstečajne nagodbe, koji datira od 25. veljače ove godine, Poreznoj upravi tvrtka Bitechnique, koja se bavi prodajom namještaja i bijele tehnike, duguje 2.439.772,37 kuna, od čega bi im trebalo biti otpisano čak 60 posto glavnice (1.463.863,42 kune) i kamate u iznosu od 2.016,33 kune, uz odgodu otplate ostatka s prvom ratom tek u siječnju 2015. godine, a zadnjom u prosincu 2019. godine, uz kamatnu stopu od 4,5 posto godišnje.Osim Poreznoj upravi, Božović je dužan i drugim državnim institucijama i tvrtkama, primjerice Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Bakru, Gradu Puli, Gradu Rijeci, Gradu Umagu, Croatia osiguranju, HEP-u, Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama itd. Njihova zajednička potraživanja veća su od milijun i pol kuna. I oni bi trebali otpisati Bitechniqueu kamate i 60 posto glavnice, a naplatu preostalih dugovanja odgoditi na period od siječnja 2015. do prosinca 2019. godine.

Božovićeva tvrtka i bankama duguje milijune, točnije preko 60 milijuna kuna. Traži se otpis dijela duga i kamata te odgoda otplate prema kojoj bi prva rata reprogramiranog duga na naplatu trebala sjesti tek u siječnju 2015. godine. Privredna banka Zagreb od Bitechniquea potražuje 29.549.622,00 kune, Raiffeisenbank Austria 19.874.830,70 kuna, Zagrebačka banka 6.571.884,79 kuna, Erste&Steiermarkische banka 3.497.039,50 kuna, a Erste Factoringu Božovićeva tvrtka duguje 2.298.793,15

Na popisu vjerovnika i Božović i njegov zet: Sebi dužan 1,9 milijuna kuna, a zetu 5,5 milijuna kuna

Prema Nacrtu predstečajne nagodbe, Božović sam sebi duguje 1.890.000,00 kuna. Kako se navodi, riječ je o pozajmici od koje bi predstečajnom nagodbom trebalo biti otpisano 60 posto glavnice i kamate, odnosno Božović bi sam sebi trebao oprostiti 1.134.000,00 kuna duga, dok će si preostalih 756.000,00 kuna otplaćivati u ratama od siječnja 2015. do prosinca 2024. godine, uz 5 posto kamate godišnje.Na popisu vjerovnika je i Božovićev zet Aleksandar Lazinica, vlasnik kompanije InTech, koji je, kako se navodi u Nacrtu predstečajne nagodbe, Bitechniqueu dao pozajmicu od 5.515.941,19 kuna. Planirano je da Lazinica otpiše kamate u iznosu od 185.753,49 kuna, dok će na povrat preostalih 5.330.187,80 kuna pričekati na period od siječnja 2015. do prosinca 2023. godine, uz 5 posto kamate godišnje.Prodajom nekretnine u Voloskom planira namaknuti 21,2 milijuna kuna

U Nacrtu predstečajne nagodbe navodi se i kako prodajom nekretnine u Voloskom do kraja 2014. godine Božović planira namaknuti 21,2 milijuna kuna, od čega se planira namiriti založni vjerovnik RBA u iznosu od 13 milijuna kuna, dok će preostali iznos biti uložen u poslovanje tvrtke, odnosno biti iskorišten za pravovremenu otplatu reprogramiranih dugova u skladu s predstečajnom nagodbom. Ne navodi se o kojoj je točno nekretnini riječ.Velebno obiteljsko zdanje "Kuća gnijezdo - špilja" u Voloskom trn u oku radnika koji su ostali bez zarađenog novca


Ogorčeni radnici Bitechniquea kažu kako im Božović duguje plaće, za koje se ne zna kad i hoće li ih uopće dobiti, a njegova obitelj istovremeno živi u krajnjem luksuzu. Velebno zdanje "Kuća gnijezdo -  špilja" u Voloskom, u kojeg radnici upiru prstom, površine je 393,5 četvornih metara i nalazi se na ogromnom imanju.

Riječ je o "čudu arhitekture" za kojeg je studio Idis Turato u 2012. godini dobio nagradu Udruženja arhitekata. O luksuznoj kućerini jedinstvene arhitektonske konstrukcije, koja ima i pripadajući bazen, pisali su proteklih godina i brojni strani lifestyle magazini, ali ime vlasnika "koji je želio ostati anoniman" redom je ostajalo u tajnosti.

Prema podacima u zemljišnim knjigama, iako je na katastarskoj čestici vidljivo velebno znanje, na posjedu se nalaze oranica i šuma. Posjed je od 2009. godine u vlasništvu Božovićeve kćeri Vanje Lazinice.Osim spomenutog velebnog zdanja u kojem žive Božovićeva kći i zet, Božovićeva obitelj ima još jednu kuća u Voloskom, svega oko kilometar udaljenu od "Kuće gnijezdo -  špilja". Tu je obiteljsku kuću, u kojoj ima prijavljeno boravište, Božović u srpnju 2012. godine darovnicom prenio na suprugu Vesnu Božović, evidentno je iz povijesnih zemljišno-knjižnih uložaka.

"Linićeva skupina"

Božovića javnost pamti iz priče o pokušaju preuzimanja Novog lista od strane skupine riječkih moćnika bez ikakvog medijskog iskustva, okupljene u RI-Novinama i povezane sa Slavkom Linićem.

Tvrtku RI-Novine, osnovanu u studenom 2011. godine, osnovali su RI Petrol, Rijekatekstil - Domus, Jadranski pomorski servis, Jadran - Galenski laboratorij, Ruting, Free Technics, GP Krk, Bitechnique i Imex banka iza kojih stoje Jozo Kalem, Mirko Pavičić, Ante Maras, Ivo Usmiani, Miroljub Božović i Josip Purić, redom poznati po dugogodišnjim poslovnim i prijateljskim vezama sa Slavkom Linićem.

Podsjećamo, upravo je bivša tajnica Linićevog prijatelja Marasa, direktora riječkog Jadranskog pomorskog servisa (JPS), u intervjuu za Index ustvrdila kako je ministar financija Slavko Linić 2002. godine primio mito jer je svom prijatelju omogućio da u postupku privatizacije preuzme JPS.

Linićevo prijateljstvo s kontroverznim Kalemom redovito puni medijske stupce, a nedavno je Index pisao o tome kako je Linić pomogao izgraditi Kalemovo prljavo carstvo.

 

Znate li za slučaj propale predstečajne ili imate informacije o kriminalu u predstečajnim nagodbama šaljite nam na desk@index.hr. Garantiramo anonimnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara