Indonezija odustala od testiranja djevičanstva srednjoškolki

Foto: Shutterstock

INDONEZIJSKE vlasti odustale su od testiranja djevičanstva srednjoškolki što im je trebao biti uvjet za završetak školovanja, te su se ispričale pošto su prijedlogom izazvale javnu sablazan, objavili su u srijedu borci za ljudska prava.

Zastupnik Habib Isa Mahdi iz pokrajine Jember na istočnoj Javi obznanio je da vijeće povlači "odredbu o dobrom ponašanju" koja bi uključivala i test na djevičanstvo u srednjim školama.

Indonezija, zemlja s najvećim brojem muslimanskog stanovništva na svijetu, lani je priznala da žene koje se žele uključiti u policiju ili vojsku podvrgava testiranju djevičanstva.

Incijativa iz Jembera izazvala je osudu diljem zemlje.

Lokalni mediji prenijeli su riječi lokalnog zastupnika Muftija Alija: "Ako višu nisu djevice, ne mogu položiti završni ispit", rekao je i svoj prijedlog objasnio: "Ne možemo testirati dječake... ali zakonom možemo zaplašiti djevojke. Dječaci to neće moći činiti jer djevojke neće htjeti".

Najviši islamski vjerski čelnici u Indoneziji usprotivili su se testiranju jer ono diskriminira djevojke i protivno je islamskom učenju.

Indonezijska policija je prije tri mjeseca bila na udaru kritika kada je priznala da se test djevičanstva rutinski provodi nad ženama koje se jave na natječaj za zapošljavanje u policiji. Glasnogovornik je rekao da se test provodi u okviru liječničkog pregleda i da se od budućih policajki ne zahtijeva da budu djevice i da nedjevice nisu diskriminirane.

Udruga Human Rights Watch pozvala je indonezijsku vladu da okonča tu "degradirajuću, okrutnu i diskriminirajuću praksu".

Pročitajte više