Inflacija četiri posto! Što nas čeka do kraja godine?



DRŽAVNI zavod za statistiku objavio je kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u kolovozu ove godine u odnosu na srpanj bile više 0,5 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine više za čak četiri posto! Na godišnjem prosjeku cijene su više za 2,6 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u kolovozu 2012., u odnosu na srpanj 2012., najviše su porasle cijene prometa, koje su u prosjeku više za 2,7 posto (više cijene goriva za osobna vozila), cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku više za 0,8 posto, cijene alkoholnih pića i duhana, koje su u prosjeku više za 0,7 posto, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (više cijene plina u bocama i cisternama te loživa ulja), koje su u prosjeku više za 0,5 posto. Cijene rekreacije i kulture u prosjeku su više za 0,3 posto, cijene ugostiteljskih usluga i cijene ostalih dobara i usluga u prosjeku su po svakoj skupini više za 0,1 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena u kolovozu 2012., u odnosu na srpanj 2012., ublažile su cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 3,3 posto (dodatna sezonska sniženja), cijene obrazovanja, koje su u prosjeku niže za 0,3 posto te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, koje su u prosjeku niže za 0,1 posto.

Pročitajte više