Deficit robne razmjene Hrvatske težak 4,1 milijardu eura!

Foto:Ranko Šuvar (Cropix)

PREMA podacima Državnog zavoda za statistiku u srpnju ove godine Hrvatska je na strana tržišta plasirala robu u vrijednosti od 843 milijuna eura što je za 3,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Uvoz je veći za 1,6 posto odnosno iznosio je 1,51 milijardu eura.  Izvoz raste na mjesečnoj razini i to za 6,4 posto, no u isto vrijeme raste i uvoz i to po stopi od 11 posto.

Deficit smanjen za 1.06 posto

"Zbog veće godišnje stope rasta izvoza od uvoza, deficit robne razmjene je smanjen za 1,06 posto godišnje te je iznosio 668 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom se spustila na 55,8 posto", stoji u podacima DZS-a u kojima se dodaje da je tijekom prvih sedam mjeseci ove godine robni izvoz za 1,9 posto niži u odnosu na isti period lani dok je robni uvoz zabilježio blagu godišnju stopu pada od 0,2 posto.

Uz izvoz od 5,4 mlrd. eura, uvoz 9,6 mlrd. eura te pokrivenost uvoza izvozom od 56.8 posto manjak vanjskotrgovinske razmjene u promatranom periodu dosegnuo je 4,13 milijardi eura i 2,1 posto je viši nego u istom razdoblju lani.

Ne očekuje se značajniji rast izvoza

"Usporena domaća potražnja te djelomična supstitucija s domaćim proizvodima posljedično utječu na stagnaciju uvoza roba. S druge strane rast izvoza, uz relativno nisku konkurentnost ograničavaju i nepovoljni trendovi u EU (te posljedično niža inozemna potražnja), ali i procesi restrukturiranja najvažnijih izvoznih grana. Do kraja godine ne očekujemo značajniji rast izvoza s obzirom na usporavanje gospodarstva eurozone i regije odnosno država najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske. Istodobno, uvoz će ograničavati slaba domaća potražnja", stoji u RBA analizi statističkih podataka robne razmjene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara