Inicijativa "Ne damo naše autoceste" od DIP-a traži izjašnjavanje o prikupljanju potpisa izvan Hrvatske

Foto: Hina

ORGANIZACIJSKI odbor Inicijative "Ne damo naše autoceste" danas je od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) zatražio upute o načinu izjašnjavanje birača izvan Hrvatske tijekom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o davanju hrvatskih autocesta u koncesiju.

U pismu DIP-u napominje se da je Ministarstvo uprave u očitovanju navelo kako će referendum biti raspisan ako bude prikupljeno 10 posto potpisa od 4.527.050 birača. Riječ je o brojki, naglašava Inicijativa, koja uključuje birače koji nemaju prebivalište na području Hrvatske.

Dosljedno provođenje takvog tumačenja znači da se svim državljanima, neovisno o prebivalištu, treba osigurati priliku za davanje potpisa za raspisivanje referenduma, napominje Inicijativa.

Stoga od DIP-a traži upute o načinu organiziranja prikupljanja potpisa izvan Hrvatske, koji neće biti otežavajući u usporedbi s prikupljanjem potpisa na području Hrvatske, a da prikupljeni potpisi budu valjani.

Inicijativa "Ne damo naše autoceste" potpise za raspisivanje referenduma o davanju hrvatskih autocesta u koncesiju prikuplja od 11 do 25. listopada, stoga moli DIP za žurno postupanje.

Biskupi dopustili prikupljanje potpisa za referendum o autocestama ispred crkvi

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) dopustila je inicijativi "Ne damo naše autoceste" da ispred crkvi prikuplja potpise za pokretanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju, izvijestio je danas Tiskovni ured HBK.

Organizacijski odbor inicijative "Ne damo naše autoceste" zatražio je od HBK dopuštenje da se ispred crkvi mogu prikupljati potpisi za pokretanje referenduma.

Biskupi nemaju ništa protiv referenduma ako doprinosi i služi općem dobru u hrvatskom društvu. Budući da se tim referendumom ne krše pozitivni državni zakoni i propisi Hrvatske, niti se narušavaju kršćanske vrijednosti, daje se mogućnost inicijativi "Ne damo naše autoceste" prikupljati potpise na prostoru ispred crkvi, stoji u priopćenju.

Pročitajte više