Investitor koji je "slomio" Banku Engleske izrazio zabrinutost za globalnu ekonomiju

Screenshot: YouTube

STANLEY Druckenmiller, investitor koji je 1992. godine zajedno s kolegom Georgeom Sorosom zaradio milijardu dolara prodajom britanske funte i u procesu efektivno slomio središnju banku Engleske, kaže da je zabrinut za današnju ekonomiju.

Za Druckenmillera, današnja situacija odgovara onoj iz 2004. godine i podsjeća na uspon koji je doveo do financijske krize i Globalne recesije.

"Ne postoji ništa sa snažnijim deflacijskim učinkom od lažnih imovinskih balona i gomile investitora koji ruju po njima dok ovi ne puknu," izjavio je investitor 18. siječnja u floridskom One Tree klubu.

Bloomberg javlja da se transkript njegova govora (.pdf) pojavio prošlog petak, otkad kola financijskim krugovima u trenutku kad vrijednost globalnog tržišta prvi put prelazi  70 bilijuna dolara (eng. trillion). Riječ je o porastu od 175 posto u odnosu na nadir (najnižu točku) iz 2009. godine kad se vrijednost svjetskih tržišta cijenila na 26 bilijuna.

"Financiranje rizika"

Prema transkriptu, Druckenmiller ocjenjuje da aktualne ''ultraopuštene" monetarne smjernice američkog FED-a koje je nedavno usvojila i Europska središnja banka (ECB) nisu opravdane i da investitore tjeraju na rizična ulaganja u već viđenoj maniri.

"Ja se osjećam kao u '04, kad je svaka kost u mom tijelu govorila, ovo je loš odnos rizika/nagrade, ali kad nisam mogao odgonetnuti kako će sve skupa završiti. Ja sam znao da će završiti loše, godinu i pol kasnije mi smo otkrili probleme s hipotekama. Ja sada imam isti taj osjećaj".

Druckenmiller je potom citirao "eksperiment u promišljanju" iz prošlog desetljeća. FED je kroz 2003. i 2004. godinu nudio novac uz niske kamate od 1 posto iako je prosječni kvartalni rast u Americi iznosio 3.8 posto. Zadržavajući  nisku kamatnu stopu tako dugo vremena, FED je financirao kupnju, odnosno poticao rizik, što je dovelo do gomilanja "otrovne imovine" i masivnog izdavanja hipotekarnih kredita ljudima koji ih realno nisu mogli priuštiti.

Déjà vu

Današnje monetarne smjernice su pak najopuštenije od osnivanja FED-a u 1913. godini. "Ja imam izrazito snažan osjećaj  déjà vua," rekao je Druckenmiller uz ocjenu da takva monetarna politika nije opravdana jer sugerira da središnja banka vjeruje da je ekonomija u najlošijem stanju u posljednjih 100 godina. Kad tako dugo držite nultu stopu, marginalni dobitak dobiven kroz potrošnju u velikoj mjeri nestaje, no ono što ne nestaje su neželjene i neplanirane posljedice.        

Druckenmiller u govoru niti jednom nije ustvrdio da zna što će izazvati paniku na tržištu ili kad bi ona mogla nastupiti, ali je povukao uvjerljive paralele između današnje monetarne politike i one koja je prije jednog desetljeća utrla put Globalnoj recesiji. Investitor je pritom odaslao jasnu poruku, koja se svodi na tvrdnju da će stvari završiti izrazito loše.

Druckenmiller je 2005. godine u ulozi savjetnika tadašnjeg predsjednika newyorškog FED-a Tima Geithnera upozorio vlasti da "kreditni balon" izgleda opasno. On je zvonio na uzbunu, što je većina dužnosnika odlučila ignorirati, nadajmo se da tako neće biti i ovom prilikom, piše Bloomberg.

Pročitajte više