Ipak su u stanju osjetiti sram: Vlada do jeseni mijenja zakon koji diskriminira invalide

Foto: FAH

PREDSTAVNICI Građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" i predsjednik Vlade Zoran Milanović dogovorili su da Vlada do jeseni Saboru uputi izmjene Zakona o doplatku, čime bi se djeci s težim oštećenjima zdravlja uvećao doplatak.

Dogovoreno je i uključivanje predstavnika inicijative u pripremu prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku - novčanoj potpori namijenjenoj osobama s invaliditetom radi stvaranja uvjeta za izjednačavanje mogućnosti za njihovo uključivanje u društveni život, priopćila je Vlada u petak.

Na sastanku u Banskim dvorima predložena je izmjena zakona da se uveća doplatak za djecu s težim oštećenjima zdravlja i nakon 27. godine života, te rebalansom proračuna osiguraju sredstva za provedbu zakona.

Moguće uključivanje Inicijative u Povjerenstvo

Razmotren je i prijedlog uključivanja predstavnika Građanske inicijative u Vladino Povjerenstvo za osobe s invaliditetom.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili i Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih te Iva Prpić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih.

Predstavnici inicijative Vesela Bakotić, Nadica Bjelčić, Ana Čudina, Dijana Smajo i Siniša Bosanac upoznali su predsjednika Vlade s problemima roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

 
 
 

U Saboru loptanje s invalidima

Loptanje sa sudbinom invalida, podsjećamo, traje već tjednima. Čak i Milanka Opačić priznala je zakon prema kojem invalidi od 27 godina nemaju pravo na dječji doplatak ako su ga počeli primati nakon 31. prosinca 2001. godine diskriminira velik broj invalida, ali je pritom i dodala kako država nema novca da tu diskriminaciju ispravi?!

Ispraviti je u Hrvatskom saboru pokušava nezavisni zastupnik Mladen Novak. Njegov prijedlog da se izmijeni zakon koji omogućuje diskriminaciju teških invalida u petak je odbijen, upravo zahvaljujući zastupnicima iz redova Kukuriku koalicije, a u srijedu se opet našao na dnevnom redu.

Igor Dragovan, saborski zastupnik i glavni tajnik SDP-a, tada se složio da se radi o problemu koji je predugo ostao neriješen. Riječ je o problemu koji se, kaže Dragovan, može riješiti jedino otvorenim razgovorom. Tada je Dragovan najavio Milanovićev skori sastanak s predstavnicima udruga najtežih invalida i pokušaj da se pronađe način da se ova diskriminacija, prema kojoj neki invalidi imaju pravo na dječji doplatak, a drugi nemaju, u što kraćem roku ispravi.

Pročitajte više