Iran se nada brzom nuklearnom sporazumu

Screenshot: YouTube

IRANSKI ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif izrazio je u petak u Moskvi nadu u "pozitivan rezultat" razgovora sa svjetskim silama o nuklearnom programu prije isteka roka u studenome, zahvaljujući djelomice podršci Rusije.

"U vremenu koje nam je preostalo, nadamo se postići pozitivan rezultat", rekao je Zarif na konferenciji za novinare održanoj s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

U formatu nazvanom 6+1, Iran nastoji sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Kinom, Njemačkom, Francuskom i Rusijom zaključiti cjelovit sporazum o svom nuklearnom programu do 24. studenoga.

Sporazumom se Iranu trebaju olakšati međunarodne gospodarske sankcije u zamjenu za odustajanje od nuklearnih aktivnosti za koje Zapad tvrdi da bi mogle voditi k razvoju nuklearnog oružja.

Rusija i Iran najavili su sporazum "nafta za hranu"

Lavrov je rekao da Moskva zagovara rješenje koje priznaje Iranu pravo na civilnu nuklearnu aktivnost.

Moskva je pomogla premostiti razlike u stajalištima između Irana i svjetskih sila.

Ranije ovog mjeseca Rusija i Iran najavili su sporazum "nafta za hranu" kojim bi dvije zemlje prevladale teškoće izazvane gospodarskim sankcijama Zapada.

Iransko gospodarstvo godinama trpi sankcije, a ruski financijski, naftni i obrambeni sektori pogođeni su nedavno uvedenim sankcijama zbog ruskog upletanja u ukrajinsku krizu. U javnost je procurilo malo pojedinosti o sadržaju sporazuma, no Reutersovi izvori navode da se radi o sporazumu od 1,5 milijarde dolara na mjesec što bi omogućilo Iranu da znatno poveća svoj izvoz nafte.

Pročitajte više