Irci podržali europski fiskalni pakt: "Glasala sam za jer će nam i sljedeće godine trebati novac iz EU"

IRSKI birači su na referendumu poduprli uvođenje kontroverznog fiskalnog pakta Europske unije. Na referendum o europskom paktu, koji donosi strože proračunske obveze za države potpisnice, je izašlo oko 60 posto irskih birača.

Za pakt je glasalo 955 tisuća birača, a protiv njega 629 tisuća, piše BBC. Nakon objavljivanja rezultata irski premijer Enda Kenny je kazao da je ta država poslala "snažni signal" da je posvećena suočavanju sa ekonomskim izazovima. Da su birači odbacili pakt, Irska ne bi više mogla koristiti novac iz europskog fonda za spas, nakon što im 2013. godine istekne "paket pomoći". Ta država je krajem 2010. godine od EU i MMF-a je primila 85 milijardi eura kada su dugovi zaprijetili njihovim bankama.

Premijer je kazao da Irska sada mora raditi sa EU na poticanju rasta diljem eurozone. Prije nego su objavljeni rezultati, glasačica Bridget Connolly , je kazala da je poduprla fiskalni pakt. "Ugovor neće ništa riješiti, ali će nam i sljedeće godine trebati europski novac", objasnila je svoje razloge Connolly. Pakt su potpisale sve države europske unije osim Češke i Velike Britanije. Prema njemu će države koordinirati svoje proračunske politike, a uvedene su i kazne za one koji krše pravila. 

Pročitajte više