Islamska država preuzela odgovornost za bombaše samoubojice na granici Iraka i Jordana

Foto: FAH

ISLAMSKA država (IS) preuzela je odgovornost za napad koji su u subotu izvela trojica bombaša-samoubojica, Francuz, Belgijac i Senegalac, u kojem su poginule četiri osobe na graničnom prijelazu između Iraka i Jordana, s iračke strane granice.

Samoubojice su izazvale eksplozije autobombi, među kojima i jednog kamiona na tri kontrolne točke graničnog prijelaza Turaibil, u pokrajini Al-Anbar, rekao je jedan visoki dužnosnik te pokrajine i precizirao da su među snagama reda četiri osobe ubijene i osam je ranjeno.

Zamjenik šefa jedinog graničnog iračko-jordanskog prijelaza i visoki dužnosnik iračke vojske su potvrdili taj napad, ali nisu naveli tako veliki broj žrtava.

U priopćenju objavljenom online, džihadistička skupina je preuzela odgovornost za napad i precizirala nacionalnosti trojice počinitelja. IS navodi da je cilj tih napada bila glavna točka granične kontrole, gdje se nalaze snage sigurnosti.

Iračke snage ne kontroliraju dijelove teritorija u velikoj pustinjskoj pokrajini Al-Anbar, koja se prostire od granica sa Sirijom, Jordanom i Saudijskom Arabijom do Bagdada, čije velike dijelove zauzima IS.

Džihadistička skupina je zauzela područja te pokrajine sa sunitskom većinom prije nego je u lipnju 2014. pokrenula ofenzivu kojom je uspjela preuzeti kontrolu nad velikim dijelovima sjeverno i zapadno od Bagdada.

 
 
 

Pročitajte više