Islamska država u lipnju u Siriji oslobodila njemačkog taoca: Država platila otkupninu?

Screenshot: YouTube

NIJEMAC kojeg su borci Islamske države u Siriji držali kao taoca gotovo godinu dana pušten je u lipnju na slobodu nakon što se njemačka vlada nagodila s džihadistima, objavio je u nedjelju Welt am Sonntag.

Pozivajući se na njemačke sigurnosne izvore, list navodi da su islamisti dobili nešto zauzvrat, ali ne navodi što.

Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati izvješće, a ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo dostupno.

List navodi da je 27-godišnji mladić iz savezne pokrajine Brandenburg otet 2013. dok je putovao Sirijom.

Njegova obitelj dobila je e-mail početkom godine s video snimkom na kojoj se vidjelo da je živ i kojom je zatražena otkupnina. Video je prikazivao također pogubljenje drugog taoca kojemu je Nijemac svjedočio.

Nakon pregovora, njemačke vlasti uspjele su ga u lipnju osloboditi.

Ime muškarca se ne navodi.

Njemačka je zauzvrat nešto dala, navodi list ne ulazeći u pojedinosti. Dodaje da je ministarstvo vanjskih poslova "zanijekalo da je platilo bilo kakvu otkupninu."

Borci Islamske države zauzeli stratešku bazu u Siriji

Borci Islamske države zauzeli su u nedjelju zrakoplovnu bazu u sjeveroistočnoj Siriji, nakon višednevnih teških borbi s vladinim snagama oko te strateške lokacije, navode očevici.


Oružane borbe vodile su se za svaki četvorni metar zrakoplovne baze Tabqe, zadnjeg uporišta vladinih snaga u području koje kontrolira Islamska država, radikalna islamistička skupina koja je posljednjih mjeseci zauzela velike dijelove Sirije i Iraka.

U obližnjoj Raki, gradu koji je već ranije zauzeo IS, u nekoliko džamija i na ulicama proslavljeno je osvajanje baze, rekli su očevici za Reuters.

Sirijska državna televizija objavila je da nakon teških borbi za bazu vladine postrojbe "regrupiraju svoje snage".

Pozivajući se na vojne izvore, televizija je objavila da je "zračna luka uspješno evakuirana", te da vojska nastavlja s napadima na "terorističke skupine" u tom području.

Pročitajte više