Islamske banke izluđuju bankare na Zapadu: Izbjegavaju kamate, a posluju rekordno!

"MUSLIMANSKE banke posluju u skladu sa šerijatskim načelima, a to znači iskreno, pošteno i odgovorno", rekao je u razgovoru za ugledni belgijski list La Libre Belbique, Mohamed Boulif, konzultant belgijskog predstavništva islamske banke Chaabi pokušavajući objasniti fenomen uzleta islamskih banaka.

Rast od 18 posto u godinu dana oduševljava Međunarodni monetarni fond, no banke na Zapadu izluđuje pomisao da 350 banaka u 80 zemalja svijeta raspolažu s milijardom dolara i to na način da se izbjegavaju kamate.

Transparentnost u svakom pogledu

"Naše su banke i društveno su odgovorne, jer se ne bave financiranjem, niti u bilo kom pogledu sudjeluju u proizvodnji i distribuciji alkohola, opojnih droga, pornografije, prostitucije, igara na sreću, duhana, medija i medijskih programa i filmova koji promoviraju nasilje, perverziju i nemoral, kao ni oružje niti bilo što drugo za što je znanost utvrdila da šteti čovjeku", objašnjava Boulif  dodajući da su upravo ti postulati doveli do dugogodišnje stabilnosti te velikog rasta broja klijenata.

Fenomen islamskih banaka širim se Europom posebno u državama gdje je dosta imigranata, a banke na Zapadu posebno "izluđuje" činjenica da te islamske banke uvijek točno i precizno daju podatke u što se investira novac štediša.

Kako zapravo to funkcionira?

No, kako zapravo posluju Islamske banke. Naime, zabranjeno je uzimati ili plaćati kamate, a špekulacije su tabu teme i toga zapravo nema.

Primjerice. Kada uzimate "običan" poslovni kredit u banci za recimo, novu trgovinu tada će vam banka bez obzira na to imate li dovoljno mušterija i ako poslujete s gubicima, naplatiti kamate i tražiti povrat kredita kroz rate. Što znači da banke bez obzira na sve, moraju imati dobit bez obzira što ste vi direktno u gubitku.

Kod islamskih banaka to je drugačije odnosno dobit na taj način nije dozvoljena već se radi pravedna raspodjela rizika.

Pročitajte više