Ispitani kandidati za povjerenika za informiranje

Foto: Sabor.hr

SEDAM kandidatkinja i kandidata za prvog povjerenika ili povjerenicu za informiranje ispitano je na zajedničkoj sjednici dvaju saborskih odbora. U uži izbor ući će dvoje, a tko će od njih voditi instituciju kojoj se građani mogu obratiti uskrati li im vlast informaciju, odlučit će Sabor.

Članovi nadležnih saborskih odbora anonimnim su dopisom upozoreni na mogući sukob interesa kandidatkinje Anamarije Muse sa zagrebačkog Pravnog fakulteta koja je sudjelovala u izradi Zakona o pravu na pristup informacijama, no o tome je nisu pitali. Zanimalo ih je kako bi se nosila s pritiscima. "Imam tu sreću da u slučaju da taj pritisak bude prevelik, da mogu zahvaliti na funkciji", istaknula je Musa.

Pod upitnikom se našla stranačka pripadnost kandidatkinje Gordane Grbić, nekadašnje glasnogovornice SDP-a koja tvrdi da od '99. godine više nije članica stranke. "Svjetonazorski, ja ću uvijek biti na toj strani. To se ne može promijeniti, ali formalna pripadnost stranci, tu mislim da uopće nije bitna. Osim toga, pitanje neovisnosti je krajnje relativno", kazala je Grbić.

Je li neka informacija od javnog interesa, HTV-ova novinarka Sandra Križanec prosuđivala bi u suradnji s udrugama poput GONG-a ali i angažirajući agencije za istraživanje javnog mnijenja. "Naravno da ću nastojati izbjegavati pojedine agencije, koje angažiraju pojedini mediji, zbog pristranosti određenih medija", naglasila je Križanec.

Njenu kolegicu iz Novog lista Anu Raić Knežević članovi odbora su pitali što s informacijom koja se vodi kao poslovna tajna, konkretno, iznosima plaća na HTV-u. "To je strašno. Ja sam se nedavno ugodno iznenadila kada su na vidjelo izašle plaće nekih mojih kolega. Ugodno, pod navodnicima, naravno", rekla je Raić Knežević.

Glasnogovornik REGOS-a Dubravko Marić otkrio je kako je svima na mobitel dostupan 24 sata. "Bez toga ja više ne mogu ni živjeti. To mi je neka vrsta droge, dakle, da komuniciram s ljudima, da im pokušavam na bilo koji način, savjetom ili upućivanjem, pomoći da dođu do određene informacije koja im treba", kazao je Marić.

Na natječaj se javila i Mirjam Lazić koja osam godina radi u Agenciji za zaštitu osobnih podataka. "Kao povjerenik, zalagat ću se za XXL transparentnost. Nitko neće biti pošteđen. Zakon će se provoditi u cijelosti", poručila je Lazić.

Povjerenica za informiranje htjela bi postati i Ana Subotić, savjetnica u Uredu predsjednika koja je na pitanje kako to da joj je mandat u veleposlanstvu u Alžiru trajao samo godinu dana, odgovorila. "On je trajao samo godinu dana zbog određenih okolnosti, o kojima sada nije vrijeme ni mjesto govoriti, iako vjerujem da vas zanima, ali možda da se ugase kamere, onda bih mogla nešto više reći o tome", kazala je Subotić.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije neobvezujuće će predložiti Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav najmanje dva kandidata, a dva će kandidata Odbor za Ustav predložiti Saboru koji će jednog od njih izabrati na plenarnoj sjednici.

Pročitajte više