Ispiti kreću od utorka: Državna matura ove godine ima nova pravila

Ilustracija: Shutterstock

MATURANTI broje posljednje dane u školskim klupama, a testovi državne mature uskoro će biti pred njima.

Ove godine je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) donio i neka nova pravila pa se prepisivače više neće "nagrađivati" tako da svega nekoliko dana kasnije dobivaju priliku za ponavljanje ispita. Od ove godine će novu priliku za polaganje državne mature morati čekati sve do jeseni.

"Ako utvrdimo da je došlo do prepisivanja, nećemo morati potrošiti skupu i kvalitetno napravljenu inačicu na prepisivače nego će oni polagati ispit u sljedećem, jesenskom roku", kazala je za HTV Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

Nova pravila i za škole: Tko zezne sam plaća državnu maturu, lani greške porezne obveznike stajale preko milijun kuna


Nova su pravila i za škole ako se, primjerice, ponovi prošlogodišnja pogreška pa nastavnici podijele pogrešne ispite. Podsjetimo, u tri su škole otvoreni krivi testovi iz hrvatskog jezika. "To je porezne obveznike stajalo više od milijun kuna", kaže Jukić.

Za istu pogrešku ove godine slijedi stroga kazna, a odgovornost će snositi ravnatelji. Troškove za ponavljanje državne mature u cijeloj Hrvatskoj snosit će škola u kojoj se eventualno dogodi takva pogreška. Zbog toga će zasigurno doći do većeg opreza jer bi financijski to uništilo školu "krivca" i dovelo do njenog zatvaranja.

Ovogodišnjih više od 30 tisuća maturanata - 13.530 gimnazijalaca i 17.834 učenika strukovnih škola, polagat će ispite državne mature već od sljedećeg utorka, 20. svibnja. Polaganje obveznih predmeta počinje matematikom, 26. svibnja. Slijede engleski jezik 28. svibnja te hrvatski jezik 2. i 3. lipnja (esej i test).

Pročitajte više