Ispričali se stanarima zbog štete: POS-ova zgrada u Rijeci dobit će fasadu otpornu na buru

Screenshot i video: Facebook

VLADIMIR BENAC, ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju (APOS) Grada Rijeke, ispričao se stanovnicima POS-ove zgrade na Hostovom bregu koji su zbog snažne bure u četvrtak ostali bez fasade.

"O navedenom je odmah upoznat izvođač radova koji je poduzeo sve potrebne radnje da se već sutra započne sa sanacijom. Konkretno, po montaži fasadne skele ukloniti će se svi oštećeni elementi nakon čega će započeti radovi na sanaciji. Drugim riječima, po izradi novih izračuna kojima će se projektirati fasada koja treba biti otporna na ekstremne uvjete kakvi se nerijetko javljaju navedenoj lokaciji, izvest će se potpuno nova fasada sa dodatnim učvršćenjima i ojačanjima. Radove će biti izvedeni u najkraćem mogućem roku koji budu dozvoljavali vremenski uvjeti", poručuje Benac u priopćenju na internetskim stranicama APOS-a.

 

Uzroke raspadanja fasade, tvrdi Benac, treba tražiti u oštećenjima koja su nastala još 5. i 6. veljače, također zbog snažnog udara bure. Tada je, kako kaže Benac, došlo do odvajanja fasade na pojedinim dijelovima zgrade.

"Istog dana, objekt je pregledan od strane predstavnika glavnog izvođača radova i izvođača fasaderskih radova. Utvrđeno je da je uslijed naleta bure došlo do odvajanja špaletnog profila od vodilice roleta te je zbog toga došlo do prodora vjetra uz špaletni profil i odvajanja stiropora. Nastavno na nastali problem s fasadom, od izvođača radova zatraženo je da se od stručnih službi proizvođača sustava fasade koji je postavljen na objektu zatraži mišljene zbog čega se odvojio stiropora od zida iako je sve učinjeno po pravilima struke, od projektanta i statičara napravi proračun fasade u odnosu na jačinu bure koja je evidentirana 05. i 06. veljače te sukladno dobivenim podatcima izrade elaborat sanacije iste. Do dobivanja navedenih podataka i izrade elaborata sanacije, dana 24.02. preventivno su izvedeni radovi učvršćenja fasade", poručuje Benac.

"Nažalost, izvedeno učvršćenje očito nije bilo dovoljno da se odupre novom naletu orkanske bure uslijed kojeg je već 'načeta' fasada konačno danas popustila naletima vjetra. Ovim putem se ispričavamo stanarima na svim neugodnostima koje su imali te molimo za strpljenje do okončanja sanacije. APOS Grada Rijeke poduzeti će sve potrebne korake kako bi se nastali problem čim prije otklonio i zgrada ponovno zadobila punu funkcionalnost", tvrdi Benac.

Pročitajte više