Ispričava se HRT, ali ne i Hanžeković: Nismo ovršili 12-godišnjakinju, MUP nam je dao krivi OIB

Foto: FAH

ZA POKUŠAJ provođenja ovrhe nad 12-godišnjom djevojčicom od strane odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri krivo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), tvrde s HRT-a.

Podsjećamo, odvjetnički ured Marijana Hanžekovića zadarskoj obitelji Sorić poslao je ovršni prijedlog na ime nepostojećeg duga prema HRT-u, u iznosu od 480 kuna, a pokušali su im naplatiti i dodatnih 931,25 kuna za troškove ovršnog postupka. Još više od pokušaja naplate nepostojećeg duga, obitelj Sorić zgrozila je činjenica da je Hanžekovićev ured pokušao ovršiti njihovu 12-godišnju kćer, čiji je OIB bio naveden na ovršnom prijedlogu.

Hanžeković: Pitajte HRT; HRT: Kriv je MUP

Od Hanžekovićevog ureda pokušali smo doznati hoće li se ispričati obitelji čiju su kćer pokušali ovršiti, te im nadoknaditi eventualnu štetu, a zanimalo nas i je kako je uopće došlo do pokušaja ovrhe nad 12-godišnjakinjom. No, poručili su nam da ne mogu komentirati ovršne postupke u kojima zastupaju HRT, te nas uputili da se obratimo službi za odnose s javnošću javnog servisa.

S HRT-a tvrde da se radi o slučaju zamjene identiteta, ali da oni nisu za to krivi. Do nesporazuma je, poručuju s HRT-a, došlo na relaciji između Hanžekovićevog ureda i MUP-a.

"HRT je podnijela ovršne prijedloge protiv osobe iz Zadra, koja je punoljetna i rođena je 1970. godine. Protiv navedene je obveznice pristojbe pokrenuto šest ovršnih prijedloga.

Međutim, odvjetničko društvo Hanžeković dobiva od MUP-a OIB istoimene 12-godišnje djevojčice koja je također iz Zadra, te joj dostavlja ovršni prijedlog.

Dakle, postoje dvije osobe istog imena i istog prezimena iz istog grada, od kojih je jedna doista obveznica pristojbe i naravno punoljetna osoba koja je dužnica i protiv koje je pokrenut ovršni postupak, a druga je maloljetna djevojčica koja dakako nije obveznica pristojbe niti dužnica", tvrde s HRT-a.

"Nismo ovršili 12-godišnju djevojčicu niti nam je to bila namjera"

U odgovoru na naš upit HRT navodi da je ovršni prijedlog povučen čim su uočili da je došlo do administrativne pogreške. Također tvrde da su odvjetničkim društvima koja ih zastupaju poslali obavijest da ne smiju koristiti OIB malodobnog djeteta.

"Također, poslana je uputa odvjetničkim društvima koja zastupaju HRT da nas obavijeste ukoliko su ovršni prijedlozi sa navedenim OIB-om već poslani na postupanje. U uputi odvjetničkim društvima je također istaknuto da ukoliko se to dogodilo obavijeste HRT i navedu pod kojim su pozivom na broj ovršni prijedlozi, kako bi ih HRT mogao povući i stornirati u svojoj bazi podataka", tvrde s HRT-a.

HRT posebno naglašava da ovrha nad 12-godišnjakinjom nije provedena, već joj je samo poslan ovršni prijedlog. Također, HRT tvrdi da su iz svoje baze podataka izbrisali OIB maloljetne osobe.

"HRT-u nikada nije bila namjera ovršiti 12-godišnju djevojčicu što ni nije učinjeno. Iako sam HRT nije počinio navedeni propust što se vidi iz navedenoga, izražavamo žaljenje zbog ove situacije", poručuju s HRT-a.

Pročitajte više