Istovremena komemoracija za poginule pripadnike JNA i lojaliste odane Sarajevu

Foto: Hina

UZ IZNIMNO snažna policijska osiguranja dva su izaslanstva u nedjelju odala počasti, jedno poginulim pripadnicima JNA, a drugo snagama odanim vlastima u Sarajevu, u spomen na obračun u središtu grada u svibnju 1992., godine koji i danas izaziva kontroverze gleda broja ubijenih i odgovornih za početak rata.

Predstavnici obitelji poginulih bivših pripadnika JNA i vlasti Republike Srpske položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu na kojemu je u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici napadnuta kolona JNA koja se 3. svibnja povlačila iz središta grada, dok su stotinjak metara dalje položeni vijenci za poginule pripadnike postrojba koje su branile grad.

Prigodnoj molitvi uz obitelji za stradale pripadnike JNA nazočili su ministar rada i braniteljsko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, predsjednik veteranske udruge Republike Srpske Milomir Savčić. Savanović je novinarima kazao da je kamen smutnje u slučaju Dobrovoljačke ulice to što nitko nije odgovarao za smrt, kako tvrdi, 42 pripadnika JNA.

Bitka koja je bila presudna za tijek rata


Prije toga skupa, počast poginulim braniteljima Sarajeva odali su članovi udruga Zelene beretke i Unija veterana. Predstavniik Zelenih beretki Vahid Alić istaknuo je kako je bitka 3. svibnja 1992. bila presudna za daljnji tijek rata.

"Ovaj datum je usko vezan za 2. svibnja kada se JNA stavila na stranu agresora s paravojnim formacijama SDS-a i niškim formacijama koje su pokušale osvojiti predsjedništvo BiH", rekao je Alić. Predstavnici udruge tvrde kako se krivotvore podaci o broju poginulih pripadnika JNA. Oni tvrde da je 3. svibnja 1992. godine ubijeno 6 ročnika i časnika JNA. Pripadnici JNA, čije je zapovjedništvo u središtu Sarajeva bilo u okruženju, zarobili su 2. svibnja 1992. godine na zračnoj luci predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića koji se vraćao s mirovnih pregovora u Lisabonu. U međuvremenu je toga dana JNA pokušala osvojiti zgradu predsjedništva i Sarajevo podijeliti na dva dijela.

U zamjenu za Izetbegovićevo oslobađanje JNA je zatražila izvlačenje vojne kolone iz središta grada. Upravo kada je Izetbegović zamijenjen uslijedio je napad na kolonu u Dobrovoljačkoj ulici. Predstavnici vlasti Republike Srpske tvrde da su u sukobima ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen a 207 zarobljeno, dok vlasti u Sarajevu navode da je toga dana ubijeno šest pripadnika i časnika JNA.

Pročitajte više