Istraživanje: Stalne promjene poreznih propisa smanjuju konkurentnost gospodarstva

Foto: Vlada.hr 

VODITELJI poreznih odjela tvrtki iz više od 25 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, koje su pristupile Deloitteovom istraživanju  smatraju da bi se veća sigurnost po pitanju budućnosti poreznih sustava i njihovo pojednostavljivanje pozitivno odrazili na konkurentnost gospodarstava, priopćeno je iz Deloittea povodom predtavljanja najnovijeg istraživanja.

Čak 72 posto ispitanika iz Hrvatske navodi da u zemlji u kojoj im se nalazi matična tvrtka postoji visok stupanj porezne nesigurnosti, dok je njihov udio u Europi nešto niži te iznosi 61 posto.
 
 
"U ovom su smislu najpozitivniji bili čelnici poreznih odjela iz Irske gdje ih svega 11 posto vjeruje da postoji visok stupanj porezne nesigurnosti. S druge strane, Mađarska prednjači po udjelu ispitanika (81 posto) koji smatraju da u njihovoj zemlji postoji visok stupanj porezne nesigurnosti.", navodi Natko Sertić, menadžer u Odjelu poreznog savjetovanja u Deloitteu.
 
"Najčešće spominjani izvori nesigurnosti u Hrvatskoj su nedorečenost, manjkavost i često sporne javno dostupne upute (92 posto) te česte zakonske promjene (53 posto). Slično, ova dva izvora su navedena i u ostalim Europskim zemljama, međutim, česte zakonske promjene prednjače (74 posto).", kazao je Sertić.
 
U čak 78 posto tvrtki iz Hrvatske koje su sudjelovale u istraživanju postoji zajednička služba financija koja se, između ostalog, bavi i poreznim pitanjima. S druge strane, udio ovakvih tvrtki u Europi je znatno manji te iznosi 52 posto.
 
"Ovakvi rezultati su indikativni i ukazuju na to da u Hrvatskoj postoji još dosta prostora za razvoj odjela koji se bave poreznom problematikom.", komentira Dražen Nimčević, partner zadužen za Odjel poreznog savjetovanja u Deloitteu.
 
"Kada govorimo o poreznim odjelima tvrtki u Hrvatskoj, ispitanici smatraju da je za uspješnost njihovog odjela najvažnija pravodobnost podnošenja poreznih prijava i usklađenost. Iako je ovaj udio visok i u Europi, nije toliko visok kao u Hrvatskoj te iznosi 71 posto.", upozorava Nimčević.
 
Cjelokupno istraživanje možete pronaći na linku (.pdf)
 

Pročitajte više