Istražuju se nepravilnosti u splitskom HZMO: Predmeti u ladicama, rješenja o invaliditetu im izdavali rođaci

Foto: Ilustracija

U TIJEKU je revizija svih 44 radnika područnoga ureda splitskog HZMO-a koji imaju rješenje o tjelesnom invaliditetu.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u Splitu broji 200 zaposlenika, od kojih njih 44 ima rješenje o tjelesnom invaliditetu donjih ekstremiteta. Resorno ministarstvo utvrdilo je rodbinske veze zaposlenika s invalidskim rješenjem i zaposlenika koji su im ta ista rješenja izdavali, kao i niz drugih nepravilnosti.

"Kad smo govorili da ćemo ići u reviziju invalidnosti, rekli smo da idemo najprije počistiti u vlastitoj kući, da vidimo što se tamo događa pa smo u splitskom područnom uredu naišli na te probleme. Naišli smo i na to da dosjei nisu u arhivi nego su bili u ladicama. Sve to govori o tome da dio tih rješenja nije donesen zakonito i ne odgovara stvarnom stanju", rekao je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić koji je danas u društvu ministrice socijalne politike i mladih Milankom Opačić posjetio Split.

"Niti je Hrvatska tako bolesna zemlja, niti su tako teški uvjeti rada da imamo toliko invalidskih mirovina"


Mrsić dodaje kako se nekim predmetima u splitskom HZMO-u ne može se fizički ući u trag jer se ne drže u arhivi Zavoda, kao što je to inače uobičajeno, već ih zaposlenici drže u ladicama svojih radnih stolova. Nadalje, veći dio splitskih djelatnika HZMO-a rješenje o invalidnosti dobivao bi dva do tri dana od podnošenja zahtjeva. Kako su rješenja o tjelesnom oštećenju donesena prema prebivalištu, odnosno boravištu pojedinog radnika, Mrsić je naložio njihovu reviziju zbog mogućnosti postojanja sukoba interesa, te spoznaje da i u drugim područnim službama postoji značajan broj radnika s tjelesnim oštećenjima.

U javnosti se špekulira sa brojkom od 600 ovakvih slučajeva na području cijele Hrvatske. "Niti je Hrvatska tako bolesna zemlja, niti su tako teški uvjeti rada da imamo toliko invalidskih mirovina, nego je očito da su tu neki drugi problemi. Ministarstvo je već pokrenulo puno inicijativa i revizija tako da ćete vrlo brzo biti obaviješteni o reviziji svih invalidskih mirovina zaposlenika HZMO-a koji imaju invaliditet jer smatramo da je brojka koju smo detektirali prevelika", rekao je Mrsić.

Uskoro izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju

Upravo zbog ovakvih nepravilnosti kreću nove izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koje će omogućiti poništavanje ovako stečenih invalidskih mirovina, kaže Mrsić. "Po sadašnjem Zakonu rješenje je konačno i vi ga nemate pravo revidirati što je jedan od nonsensa jer invalidnost nije konačna, invalidnost može ići u jednom i u drugom pravcu. Prema tome, na Vladu ide vrlo brzo izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koje će nam omogućiti da sva ta rješenja o invalidnosti provjerimo i da, u onim slučajevima kada je to nezakonito, ta rješenja obustavimo", kaže Mrsić.

Pročitajte više