Italija pojačava patrole zbog učestalih nesreća: U Lampedusu stigao novi brod imigranata

Foto: Guardia Costiera

ITALIJA će pojačati zračne i morske patrole u svojim vodama nakon što su se zaredale nesreće brodova koji prevoze imigrante iz Afrike.

Talijanski premijer Letta najavio je da će "zračni i morski paket" krenuti od danas dok podsjećaju EU da i ona mora reagirati na sve veći priljev imigranata. Italija će u svojim južnim vodama patrolirati vojnim brodovima, koje će pratiti helikopteri, a moguće je korištenje i bespilotnih letjelica.

Talijanska ministrica vanjskih poslova Emma Bonino rekla je kako će brodovi spašavati imigrante, a ne govori im da ostanu tamo gdje jesu. I malteški premijer Joseph Muscat upozorio je na tragedija rekavši da se Mediteran pretvara u grobnicu. Prema podacima UN-a 32 tisuće izbjeglica stigle su ove godine u Italiju ili na Maltu.

U Lampedusu stigao novi brod imigranata


Novi brod sa 137 imigranata, među kojima su 22 žene, stigao je u ponedjeljak u tri sata ujutro u Lampedusu, koja je Libiji i Tunisu najbliži europski otok, izvijestili su talijanski mediji. Brod dug 12 metara uplovio je u luku malog talijanskog otoka.

Izbjeglice su prebačene u stalno prenapučen prihvatni centar u kojem se trenutačno nalazi dio putnika koji su preživjeli brodolome 3. i 11. listopada. Prema kanalu Sky-TG24 svi imigranti stižu iz subsaharske Afrike.

Danas će u sjedištu vlade u Rimu ministri obrane, unutarnjih i vanjskih poslova dogovoriti pokretanje vojnih i civilnih sredstava pomorske i zračne humanitarne misije koju je premijer Enrico Letta odlučio poslati u Sredozemlje.

Pročitajte više