"Izađimo u siguran Split": Na Prideu u subotu stotine sudionika, ali i policije

Foto: Hina

OVOGODIŠNJI "Split pride 2015" kojemu je slogan "Izađimo u siguran Split" i na kojem se očekuje nekoliko stotina sudionika održat će se ove subote u užem središtu grada, a središnja svečanost započet će u 18 sati u Đardinu, najavio je organizator Rišpet-LGBT udruga Split.


Tim povodom splitska je policija najavila zatvaranje pojedinih gradskih ulica te pozvala građane na dostojanstvo upozorivši kako će se cijela povorka snimati. U Odjelu za odnose s javnošću su potvrdili kako će i ove godine, kao i prethodnih, na terenu biti vozilo za foto i video dokumentaciju te jedno službeno plovilo koje će nadzirati povorku s morske strane.

"Ove godine se neće za tu svrhu koristiti helikopter", kazali su u splitskoj policiji u kojoj nisu željeli otkriti koliki će broj policajaca osiguravati to javno okupljanje. No, s obzirom da je prošlogodišnju paradu osiguravalo oko 600 policajaca iz splitske, ali i ostalih uprava ni ove ih se godine ne očekuje veći broj, to više što su zadnji prideovi gotovo prošli bez incidenata.

Zanimljivo je i da ove godine policija medijima neće davati propusnice za ulazak u zonu očito procijenivši da će sve proći mirno i da ona neće biti potrebna.

Obilježavanje "Split pridea 2015" započet će noć prije, u petak, kada će se u staroj Gradskoj vijećnici otvoriti izložba Queering Saami. Izložba kroz portretnu fotografiju i zapise osobnih svjedočanstava donosi priču o queer osobama unutar tradicionalne i autohtone Saami kulture, a realizirana je u partnerstvu s Qub Förlag-om, Veleposlanstvom kraljevine Švedske i udrugom Rišpet. Realizaciju izložbe financijski je pomogao grad Split i hrvatsko Ministarstvo kulture.

Pročitajte više