Izbrisala Josipovića, sjela za Tuđmanov stol i otkrila da će Hrvatsku graditi na temeljima Domovinskog rata

Foto: Hina, predsjednik.hr

PRVI radni dan na Pantovčaku nova predsjednica započela je u 8.30 ujutro. Očekuje je puno posla, imenovanje savjetnika, a navodno će danas popodne opet u šator. Jutros su je na Pantovčaku svečano dočekali potrojeni pripadnici Oružanih snaga, nakon čijeg je pregleda prva hrvatska predsjednica otišla u svoj ured na prvome katu vile Zagorje.

Grabar-Kitarović na Pantovčak je stigla u 9,30 sati te u pratnji pobočnika predsjednika Republike, pukovnika Vlade Čuline izvršila pregled pripadnika bojne u čijem su stroju bile i povijesne odore.

Prijavak predsjednici podnio je zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, brigadir Dragan Basić.

"Gospođo predsjednice, vrhovna zapovjednice Oružanih snaga, Počasno-zaštitna bojna postrojena u vašu čast spremna za pregled", kazao je Basić, nakon čega je Grabar-Kitarović pozdravila zastavu te izvršila pregled postrojbe uz "Pozdrav Domovini".

"Gospodo vojnici, dočasnici, časnici, pozdrav Domovini", kazala je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga na što su postrojeni pripadnici bojne uzvratili: "Pozdrav!".

Nakon 15 godina bojna će imati povijesne odore

Prema zapovijedi prve hrvatske predsjednice, pripadnici bojne od sada će, ponovno nakon 15 godina, u svečanim prilikama i prilikom podnošenja prijavaka u stroju, uz odore redovnih postrojbi Oružanih snaga, imati i povijesne odore.

Sjedit će za Tuđmanovim stolom

Grabar-Kitarović u svome uredu ne sjedi za radnim stolom za kojim je sjedio njezin prethodnik Ivo Josipović, već koristi stol za kojim radio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. S njom su danas u uredu bili i njezini suradnici Jadranka Jureško-Kero, Natalija Hmelina i Mladen Pavić.

Tijekom noći nestao Josipović

"Ured  Predsjednice Republike Hrvatske" i fotografija nove predsjednice tijekom noći osvanuli su na web stranici predsjednik.hr. Ivo Josipović i njegove aktivnosti već su izbrisane. Može ga se naći tek preko linka Bivši predsjednici. HDZ kupio je i internetsku domenu Predsjednica.hr. Hoće li stranicu preseliti na ovu domenu tek ćemo vidjeti.

O predsjednici i njenom timu zasad nema puno informacija, tek njena službena biografija.

"Obitelj je temelj svega"


"Svoju obitelj beskrajno volim – supruga Jakova, svoju djecu Katarinu i Luku. Obitelj je uvijek na prvom mjestu, i kada govorim o svojim najbližima, ali i u kontekstu društvenih vrijednosti. Ona je temelj svega! U svoju djecu ulažem iznimno puno ljubavi i truda. Unatoč svim njihovim ili mojim životnim ambicijama, najvažnije je da sazriju u odgovorne, tolerantne i dobre ljude. Domovina je sidro koje me držalo da nikada ne odem, a da se ne vratim! Koliko god bila zauzeta mnogobrojnim obvezama i aktivnostima, moje su misli bile usmjerene na nju. Obitelj je uvijek bila uz mene pa smo za vrijeme moje dužnosti veleposlanice u SAD-u običavali zajedno sudjelovati u brojnim aktivnostima hrvatskih iseljeničkih zajednica diljem Amerike koje brižno njeguju hrvatsku riječ i običaje. Tako i na kraju svijeta kucaju srca Domovine. U našem se domu od Washingtona do Brusellesa govorilo isključivo hrvatskim jezikom kako bi djeca odrastala u domaćem okruženju. Materinji jezik govore savršeno, spremni su za povratak u Zagreb.", napisala je o svojoj obitelji u biografiji.

"Domovinski rat i žrtve naših branitelja temelj su na kojem želim nastaviti graditi bolju Hrvatsku!"

"Volim svoju Hrvatsku i ponosim se njezinim uspjesima, iako joj još moramo osigurati mjesto koje joj doista pripada u Europi i svijetu. Ponosim se hrvatskim čovjekom, bez razlika, koji je kroz povijest dokazao da i u najtežim okolnostima može stvarati i opstati. Domovinski rat i žrtve naših branitelja temelj su na kojem želim nastaviti graditi bolju Hrvatsku!", poručila je.

Imena savjetnika vjerojatno će biti objavljena danas nakon što potpiše njihova imenovanja.

Pročitajte više