Izetbegović: 2. svibnja odvila se presudna bitka za Sarajevo

Foto: Hina

VLASTI u Sarajevu obilježile su 23. godišnjicu bitke u kojoj su spriječene postrojbe JNA i srpskih snaga da zauzmu zgradu predsjedništva BiH, što se smatra ključnim događajem za obranu na početku agresije na tu zemlju.

Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položio je cvijeće i odao počast braniteljima na groblju Kovači u Sarajevu gdje se nalazi i grob njegova oca Alije Izetbegovića, ratnog predsjednika predsjedništva kojega su pripadnici JNA zarobili u zračnoj luci u Sarajevu.

"To je dan kada je agresor šokiran onim što ga je dočekalo u Sarajevu. Toga dana je obranjeno predsjedništvo BiH, toga dana je masa specijalaca opkoljena i zarobljena u Sarajevu, taj dan su mnogi poginuli u pokušaju da zauzmu institucije u Sarajevu", rekao je Bakir Izetbegović.

Ustvrdio je da su planovi JNA bili da nakon zauzimanja zgrade predsjedništva BiH napadnu Radio-televiziju, nakon čega je grad trebao biti podijeljen na dva dijela. Po Izetbegoviću daljnji tijek rata bi vjerojatno bio drukčiji da pripadnici JNA i srpskih postrojbi nisu zaustavljeni hrabrom reakcijom obrambenih snaga u Sarajevu.

Tadašnjeg predsjednika predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića zarobili su u zračnoj luci u Sarajevu pripadnici JNA po povratku s mirovnih pregovora iz Lisabona koje je organizirala Europska zajednica.

General Milutin Kukanjac naložio je Izetbegovićevo zarobljavanje u zamjenu za izmještanje vojnog zapovjedništva JNA iz središta grada koje je bilo opkoljeno snagama MUP-a i dragovoljaca.

Predstavnici obitelji stradalih vojnika JNA i vlasti Republike Srpske u nedjelju će položiti vijence i zapaliti svijeće u središtu Sarajeva u spomen sjećanja na napad na vojnu kolonu vozila JNA koja se izvlačila iz grada u Dobrovoljačkoj ulici 3. svibnja 1992. godine. Po tvrdnjama srpske strane tada su ubijena i ranjena 42 vojnika, ročnika i časnika, dok vlasti u Sarajevu navode kako je ubijeno 6 pripadnika JNA. Ovaj događaj redovito izaziva međunacionalne napetosti.

Pročitajte više