Izrael napao još jednu UN-ovu školu u Gazi: "Izraelski genocid podsjeća na Hitlerov"

Foto: Hina
Video: YouTube (CNN)

SJEDINJENE Države potvrdile su da su nastavile opsrkbljivati Izrael streljivom samo nekoliko sati nakon što su u srijedu navečer oštro osudile izraelski napad na UN-ovu školu u Gazi, prenosi agencija AFP u četvrtak.

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA JUČERAŠNJEG NAPADA NA TRŽNICU - U napadu je poginulo 17 ljudi



Izraelska vojska zatražila je ponovnu opskrbu 20. srpnja kako bi popunila smanjene zalihe, objavio je Pentagon. Američko ministarstvo obrane odobrilo je prodaju tri dana poslije. "Sjedinjene Države obvezale su se jamčiti sigurnost Izraela i ključno je za nacionalne američke interese pomagati Izraelu razvijati i održavati kapacitete samoobrane snažnima", izjavio je John Kirby, glasnogovornik Pentagona u priopćenju. "Ta prodaja oružja je u skladu s tim ciljevima", rekao je Kirby.

Usprkos tome, američki državni tajnik John Kerry, koji se nalazi u posjetu Indiji, u četvrtak je izjavio da se još uvijek nada prekidu vatre u Pojasu Gaze, ali nije htio spekulirati kada bi do njega moglo doći. "SAD se nada da bi moglo doći do prekida vatre, što prije to bolje", rekao je Kerry koji je veći dio vremena provedenog u New Delhiju posvetio krizi na Bliskom istoku. Kazao je i da je u stalnom kontaktu sa svim glavnim protagonistima na Bliskom istoku u cilju okončanja sukoba između Izraela i Hamasa. Tijekom posjeta šefa američke diplomacije, službeni Delhi je potaknuo putanje američkih aktivnosti nadzora i prisluškivanja u južnoj Aziji.


"Da, pitanje špijuniranja je u razgovoru s glavnim tajnikom Kerryjem isplivalo na površinu... Prenio sam mu stav da nam je ta praksa potpuno neprihvatljiva", kazao je ministar vanjskih poslova Sushma Swaraj. Kerry je kazao da SAD u potpunosti poštuje i razumije stav koji je ministar iznio.

"Izrael promovira fašizam poput Hitlerovog"

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan nastavio je u četvrtak s oštrim verbalnim napadima na Izrael, usporedivši židovsku državu s Trećim Reichom, prenosi njemačka agencija dpa.

"Izraelski genocid podsjeća na Hitlerov genocid", izjavio je Erdogan u govoru u gradu Vanu na istoku Turske, optuživši izraelsku državu za "fašizam poput Hitlerovog". "Kada se ubijaju muslimanska djeca, Zapad to smatra legalnim, ali kada govorimo protiv terorističke države Izrael nazivaju nas antisemitima", dodao je.

Izraelska vlada optužuje Erdogana da je nastrojen protužidovski, no vlada u Ankari to odbacuje i tvrdi da su kritike usmjerene na politiku izraelske vlade. Turski premijer je podsjetio da je Otomansko carstvo tijekom kriznih vremena u Europi Židovima ponudilo utočište. Izrael i Turska su bili regionalni saveznici, no odnosi između dvije zemlje pogoršali su se 2010., kada su izraelski specijalci ubili 10 turskih mirovnih aktivista koji su pokušali probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze.


Nakon prosvjeda ispred izraelskih diplomatskih misija u Turskoj, Izrael je najavio smanjenje osoblja misija u Ankari i Istanbulu.

"Izrael svjesno krši međunarodno pravo, a SAD mu pomaže"

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay rekla je u četvrtak da Izrael svjesno krši međunarodno pravo u vojnoj ofenzivi na Gazu i svjetske sile moraju Izrael pozvati na odgovornost zbog mogućih ratnih zločina, javljaju agencije. Izrael napada domove, škole, bolnice i UN-ove zgrade čime očito krši Ženevske konvencije, rekla je Pillay u Ženevi.

"Ni jedan od tih napada ne čini se slučajnim. Čini se da je to svjesno kršenje obveza iz međunarodnog prava" koje je Izrael dužan poštovati. "I zbog toga ponovno i ponovno kažem da ne smijemo dopustiti da se ta nekažnjivost nastavi", rekla je Pillay na zadnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ženevi prije isteka njezina šestgodišnjeg mandata na dužnosti UN-ove visoke povjerenice.

Optužila je i pokret Hamas koji vlada Gazom za kršenje međunarodnog prava jer nasumice ispaljuje rakete na izraelsko tlo, ponekad u gusto napučene zone, rekla je Pillay. Također je kritizirala Sjedinjene Države, glavnog izraelskog saveznika jer nisu iskoristile svoj utjecaj da zaustave krvoproliće.


"Mnoge moje primjedbe bile su usmjerene na Sjedinjene Države jer su one strana koja utječe na Izrael da učini više da zaustavi ubijanja, dovede strane za pregovarački stol. Pozvala sam i na prekid blokade i prekid okupacije". Pillay je rekla da je šokirana jer je Washington ustrajno glasovao protiv rezolucija o Izraelu koje je donosilo vijeće za ljudska prava, Opća skupština UN-a i Vijeće sigurnosti UN-a.

"Ne samo da su dobavljali teško naoružanje kojim se sada koristi Izrael u Gazi nego su izdvojili gotovo milijardu dolara za 'Čeličnu kupolu' kako bi Izrael zaštitili od raketnih napada", no "takvu zaštitu nisu pružili stanovnicima Gaze da se zaštite od bombardiranja".

Pillay je podsjetila da je Izrael sudski gonio samo četvoricu svojih vojnika za ofenzivu u Gazi 2008.-2009. izvedenu pod nazivom "Lijevano olovo", a među njima je i vojnik koji je krao kreditne kartice. Stoga ona ne očekuje da će Izrael pošteno istražiti kršenja ljudskih prava tijekom sadašnje ofenzive koja je ušla u četvrti tjedan. "No međunarodno je pravo jasno i kada država nije u mogućnosti ili ne želi provesti istragu i sudski progon, primjenjuje se sustav međunarodnog (kaznenog prava)", rekla je.

Prema službenim podacima iz Gaze ubijeno je najmanje 1372 Palestinca, uglavnom civila u Gazi, a gotovo 7000 je ranjenih. Na izraelskoj strani u ofenzivi početoj 8. srpnja ubijeno je 56 izraelskih vojnika, a više od 400 je ranjenih. Troje izraelskih civila ubijeno je u palestinskom raketiranju Izraela.

Bijela kuća osudila bombardiranje UN-ove škole u Gazi

Bijela kuća je u srijedu osudila bombardiranje UN-ove škole u Gazi izrazivši žaljenje što "tisuće Palestinaca" koje je izraelska vojska pozvala da napuste svoj dom, nisu sigurni u skloništima koja su organizirali Ujedinjeni narodi.

"Sjedinjene Države osuđuju bombardiranje škole UNRWA-e (UN-ova agencija za palestinske izbjeglice) u Gazi u kojemu su poginuli i ranjeni nedužni Palestinci - među njima i djeca - te zaposlenici UN-a", istaknula je Bernadette Meehan, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC).

Barem je 16 Palestinaca koji su se bili sklonili u tu školu, poginulo u srijedu u zoru u izraelskom bombardiranju na sjeveru Pojasa Gaze, objavile su spasilačke službe.

"Osuđujemo i one koji su odgovorni jer su sakrili oružje u UN-ovim zgradama u Gazi", dodaje glasnogovornica NSC-a.


"Ovo nasilje svjedoči da se što prije mora postići primirje", zaključila je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao je to bombardiranje "neopravdanim". "Želim napomenuti da su izraelske vojne vlasti sedamnaest puta obaviještene o točnom položaju osnovne škole, pa i sinoć, samo nekoliko sati prije napada", istaknuo je glavni tajnik.

I francuski predsjednik Francois Hollande je u srijedu osudio bombardiranje UN-ove škole u Pojasu Gaze i opetovao poziv Francuske na trenutačno primirje.

Hollande se "pridružuje glavnom tajniku UN-a koji je te događaje ocijenio 'neopravdanima'", dodaje se u priopćenju iz predsjedničkog ureda.

"Francuska traži trenutačnu uspostavu primirja. Svi napori moraju biti usmjereni k tome cilju", navodi se u priopćenju.

I EU osudio napad

Osudi Bijele kuće pridružila se i Europska unija i zatražila da se smjesta provede istraga o toj "neprihvatljivoj" akciji bombardiranja škole.

"Osuđujemo bombardiranje škole UN-a u Pojasu Gaze i bombardiranje tržnice u predgrađu grada Gaze. Neprihvatljivo je da raseljeni civili koji su utočište pronašli u UN-ovim zaštićenim zonama, nakon što ih je izraelska vojska prisilila da napuste svoje domove, budu ubijeni", izjavila je šefica europske diplomacije Catherine Ashton. "Vrlo smo zabrinuti zbog humanitarne katastrofe u Gazi i ponovo tražimo da sve strane smjesta otvore pravce za dostavu pomoći stanovništvu", dodala je.


Bolivija proglasila Izrael terorističkom državom

Bolivija je uvrstila Izrael na popis terorističkih država, u znak prosvjeda protiv izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Bolivijski predsjednik Evo Morales objavio je u srijedu tu odluku u prigodi susreta s učiteljima u gradu Cochabambi.

"Proglašavamo Izrael terorističkom državom", rekao je dodavši da ofenziva na Gazu "pokazuje da Izrael nije jamac načela poštovanja života i temeljnih prava koja uređuju miran i skladan suživot naše međunarodne zajednice".

Bolivija je 2009. prekinula diplomatske veze s Izraelom nakon prethodne ubojite operacije u Gazi, kao i druge latinskoameričke zemlje radikalne ljevice, među kojima Venezuela i Kuba.

La Paz je ipak dosad poštovao ugovor iz 1972. po kojemu izraelski državljani mogu slobodno ući u Boliviju.

Nakon Brazila i Ekvadora prošlog tjedna, u utorak su Čile, Peru i Salvador pozvali "na konzultacije" svog veleposlanika u Izraelu.

Čile je pak izraelske vojne operacije nazvao "kolektivnim kažnjavanjem civila u Gazi" a susjedni Peru je izrazio iskreno žaljenje što je "nastavkom izraelskih vojnih operacija u Gazi prekršeno primirje".

Izraelska vojska mobilizirala još 16.000 pripadnika pričuvnog sastava


Izraelska vojska je mobilizirala još 16.000 pripadnika pričuvnog sastava, čime se njihov broj popeo na 86.000 nakon nastavka operacije u Pojasu Gaze koja se vodi od 8. srpnja, rekla je u četvrtak vojna glasnogovornica.

"Vojska je izdala 16.000 dodatnih poziva na mobilizaciju kako bi se vojnici na terenu mogli odmoriti, čime se broj pripadnika pričuvnog sastava penje na 86.000", dodala je.

Sigurnosni kabinet, koji je u srijedu zasjedao pet sati, jednoglasno je odlučio o nastavku napada na Hamasove "terorističke ciljeve" i operacija kojima želi "neutralizirati" tunele što ih je prokopao islamistički pokret između Pojasa Gaze i izraelskog područja, izvijestio je javni radio.

Nova sjednica sigurnosnog kabineta koji ima 8 ministara zakazana je za četvrtak poslijepodne, dodaje radio.

Po izjavi jednog generala zaduženog za sektor Gaze, kako prenosi radio, uništenje tunela je "pitanje dana".

Izrael će istražiti bombardiranje UN-ove škole

Izrael je obećao istražiti bombardiranje UN-ove škole pri čemu je poginulo najmanje 16 ljudi i ispričao se ukoliko je izraelski napad bio odgovoran za smrt civila. Poručuju da je s područja u blizini škole prije napada na njih otvorena vatra.


"Spavala sam kada se dogodila eksplozija, zašto nas napadaju mi nemamo veze s tim", rekla je jedna ranjena djevojčica. Svijet i dalje obilaze snimke ozlijeđenih civila. U kasnijem izraelskom napadu na tržnicu poginulo je najmanje 17 ljudi. Jučer je u pojasu Gaze stradalo stotinu žrtava, a u protekla tri tjedna više od 1 300.

15 Palestinaca ranjeno u još jednoj UN-ovoj školi

Petnaest palestinskih izbjeglica u školi Ujedinjenih naroda na sjeveru Pojasa Gaze ranjeno je u četvrtak ujutro nakon napada izraelskih zrakoplova na džamiju koja se nalazi u blizini, objavile su palestinske hitne službe.

"Petnaest Palestinaca je ranjeno, dvoje od njih ozbiljno, u školi u izbjegličkom logoru Džabalija, koju vodi UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), u napadu izraelske avijacije usmjerenom na obližnju džamiju", kazao je glasnogovornik palestinskih hitnih službi Ašraf al-Kodra.

U srijedu je 16 Palestinaca ubijeno u tom istom izbjegličkom logoru u napadu na drugu UN-ovu školu u kojoj su brojne izbjeglice potražile utočište. Osamdeset i tri UN-ove škole primile su brojne izbjeglice koje su u njima pokušale pronaći žaštitu i sklonište pred izraelskim napadima.


UN-ova agencija jučer je oštro osudila izraelski napad na školu UN-a upozorivši da se radi o "ozbiljnom kršenju međunarodnog prava" za koji treba "snositi odgovornost".

Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi u srijedu su osudili napad na UN-ovu školu u Džabaliji, u kojoj je sigurnost potražilo preko 3.000 palestinskih izbjeglica.

Zarobljena na malom prostoru, palestinska enklava u kojoj živi 1,8 milijun Palestinaca nalazi se od 2006. godine pod izraelskom blokadom, a uz zatvorenu granicu s Egiptom od 2012. godine Palestinci u Gazi bez ikakve su mogućnosti pronalaska sigurnog skloništa ili izlaska iz tog prostora.

Netanyahu odlučan uništiti sve palestinske tunele

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da je Izrael odlučan, bez obzira na napore za postizanje primirja, dovršiti uništenje tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod granice između Gaze i Izraela.

"Odlučni smo dovršiti tu misiju sa ili bez primirja", rekao je Netanyahu na početku sjednice vlade u Tel Avivu. "Neću pristati ni na koji prijedlog koji bi onemogućio izraelskoj vojsci da završi ovu važnu zadaću za sigurnost Izraela."


General Sami Turgeman, zapovjednik izraelskih snaga u Gazi, izjavio je u srijedu da im treba još "nekoliko dana za uništenje svih tunela".

Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze u lipnju 2007. kad je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od umjerenog Fataha. Izrael je odlučio oslabiti Hamas i spriječiti ga da raketira izraelske gradove.

Palestinski militanti iskopali su iz Gaze dvije mreže tunela, jednu prema Egiptu a drugu prema Izraelu, a služe za dostavu namirnica, goriva i drugih stvari. Militanti se kroz tunele opskrbljuju oružjem i novcem.

Egipat je posljednjih nekoliko godina uspio uništiti tunele što je Hamasu nanijelo veliku štetu.

Crna Gora za miroljubivo rješenje krize u Gazi i prestanak stradanja civila

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija zauzelo se u četvrtak za miroljubivo, političko rješenje sukoba u Pojasu Gaze ocijenivši da dugogodišnji sukob i kompleksan karakter krize na Bliskom istoku ne mogu biti opravdanje za nevine žrtve.

"Crna Gora je više puta potvrdila svoju načelnu poziciju u pogledu rješavanja sukoba u području Gaze, zauzimajući se za miroljubivo, političko i diplomatsko rješenje ovog spora, slijedeći načelo o dvije države za dva naroda", navodi se u priopćenju ministarstva u kojemu se dodaje da se Crna Gora ranije pridružila izjavi EU u Vijeću za ljudska prava, kao i deklaraciji visoke predstavnice EU kojom je izražena zabrinutost eskalacijom sukoba u Pojasu Gaze, a obje strane pozvane na prekid vatre i traženje trajnog rešenja za sve Izraelce i Palestince.


Ministarstvo u priopćenju ističe da "kompleksan karakter bliskoistočne krize i desetljetno trajanje sukoba koji nastavlja generirati sigurnosne posljedice globalnog karaktera ne mogu biti opravdanje za nasilje nad nevinim žrtvama i razaranje".

Šef crnogorske diplomacije Igor Lukšić nedavno je u crnogorskom parlamentu kazao da se Crna Gora zauzima za to da se obje strane u sukobu vrate za pregovarački stol i da svaka nestabilnost na Mediteranu prije ili kasnije ima posljedice na Crnu Goru i druge zemlje šire regije.

Sukob na području Gaze osudile su sve političke stranke u Crnoj Gori, a posebno muslimanski vjerski poglavari u svojim molitvama tijekom ramazanskog Bajrama nazivajući ponašanje Izraela "genocidnim".


 

Pročitajte više