Izraelci doveli u Eilat brod s iranskim oružjem namijenjenim oružanim skupinama iz Pojasa Gaze

Foto: Hina

IZRAELCI su u subotu dopratili u luku Eilat brod za koji kažu da je prevozio oružje iz Irana za oružane skupine koje iz Pojasa Gaze napadaju izraelski teritorij.

Brod Klos C, pod panamskom zastavom, u srijedu je bez otpora zaustavljen dok je plovio Crvenim morem. Izrael kaže da je brod prevozio desetke naprednih raketa proizvedenih u Siriji koje su skrivene među teretom koji je ukrcan u Iranu a da mu je iduće odredište bio Sudan, odakle su rakete trebale kopnom preko Egipta biti dopremljene u Pojas Gaze. Iran i Hamas, koji vlada u Gazi, odbacili su izraelske tvrdnje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je bio ogorčen približavanjem zapadnih zemalja i Irana nakon dolaska na vlast novog predsjednika Hasana Rouhanija, smatra da će otkriće ove pošiljke oružja možda natjerati zapad da ponovo razmisli o odnosima s Iranom.

Izraelska vojska kaže da će joj trebati oko dva dana da iskrca i izloži zaplijenjeno oružje koje se nalazi među 150 kontejnera. Brod će nakon toga moći nastaviti plovidbu a 17 članova posade, među kojima ima Turaka, Indijaca, Gruzijaca i Azera, također će biti slobodni.

Pročitajte više