Grlić Radman i šef OECD-a zadovoljni napretkom Hrvatske

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Na sastanku hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana i glavnog tajnika OECD-a Mathiasa Cormanna danas u Parizu izraženo je zadovoljstvo napretkom Hrvatske u procesu pristupanja toj organizaciji čijim članstvom raste standard građana država članica, objavio je MVEP.

"Članstvo u OECD-u konačni je korak za zaokruživanje međunarodnog položaja Hrvatske, nakon članstva u eurozoni, Schengenskom području i Europskom stabilizacijskom mehanizmu", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova koji se s glavnim tajnikom OECD-a sastao zajedno s ministrima gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom i ministrom financija Markom Primorcem.

Izraženo je zadovoljstvo napretkom Hrvatske u procesu pristupanja, te su razmijenjena mišljenja o važnosti jačanja multilateralizma u svjetlu izazovnog geopolitičkog okruženja. Naglašeno je kako pristupni proces pomaže zemljama kandidatkinjama u provođenje potrebnih reformi kako bi postigle jači rast i bolji životni standard za svoje građane, ističe MVEP.

Grlić Radman: Otvoreno tržište i otporni lanci opskrbe nužni su za gospodarski oporavak od recentnih šokova

Ministar je na sastanku naglasio nužnost oporavka od gospodarskih šokova na svjetskoj razini, pri čemu je pozvao na jačanje suradnje svjetskih gospodarstava u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i naveo da ju je "neophodno vratiti u središte međunarodnog trgovinskog sustava", kao i da ona "modernizira pravila".

Naglasio je kako Hrvatska kao EU članica smatra nužnim osigurati slobodnu trgovinu, temeljenu na međunarodnim pravilima s jednakim uvjetima poslovanja.

"Otvoreno tržište i otporni lanci opskrbe nužni su za gospodarski oporavak od recentnih šokova, kao što su pandemija, geopolitičke krize poput rata u Ukrajini i drugi izazovi", naglasio je Grlić Radman.

Prednosti članstva u OECD-u

Od početka tehničkog dijela pristupanja Hrvatske OECD-u u studenom 2022. do početka travnja 2024. Zagreb je imao pristupne rasprave u 16 odbora, a završio ih u njih sedam.

Prednosti članstva u OECD-u su i pozitivan utjecaj članstva na kreditni rejting i znak međunarodnim i domaćim ulagačima da nacionalne politike slijede napredne standarde OECD-a, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte više