Jadranka Kosor o "Lex Perković": Moramo poštivati ono što smo potpisali, ovo je daljnje produbljivanje krize

Foto: Damir Krajač / Cropix

NAKON jučerašnje nove kritike europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding da Vlada ruši ugled Hrvatske, očigledno je da će početkom nove sjednice Sabora oporbeni zastupnici biti sve glasniji u zahtjevima da se u što kraćem roku izmjeni 'Lex Perković'.

Podsjetimo, ministar Orsat Miljenić u pismu Europskoj komisiji izvijestio je da će izmjene zakona biti donesene u što kraćem roku, ali da će stupiti na snagu u srpnju iduće godine, kako bi se uskladile s izmjenama Ustava o nezastarijevanju političkih zločina. HDZ-ov zastupnik Željko Reiner ne vjeruje da će se one na vrijeme naći u saborskoj proceduri.

"Nisu svjesni da cijelim nizom drugih postupaka ponovno rade štetu, pa sam prilično skeptičan hoće li to brzo ili neće biti. Naravno da bi bilo od interesa Hrvatskoj da to bude čim prije, naravno da bi bilo od interesa da se to uopće nije ni dogodilo", istaknuo je Reiner.

Dodaje da se HDZ načelno slaže s izmjenama Ustava, uz neke uvjete oko kojih će pregovarati s vladajućima.

Bivša premijerka Jadranka Kosor ponovila je da se zakon mora hitno izmijeniti jer bi se ovaj slučaj mogao naći na dnevnom redu u Bruxellesu.

"To nije dobro zato što i dalje brojimo prve dane članstva. Potpisali smo pristupni ugovor, prema tome, sve ono što smo potpisali moramo poštovati. A onda, eventualno kroz određeno razdoblje, možda pokušavati i neke stvari promijeniti, ako za njih ima potrebe. Osobno smatram da ne. Ovo je daljnje produbljivanje krize", kazala je Kosor.

HDSSB-ov Josip Salapić također poručuje - što smo potpisali, trebamo poštovati, a 'Lex Perković' treba mijenjati što prije.

"Smijemo li raditi takve stvari na ruku mimo Bruxellesa, a u isto vrijeme nema investicija, nema novaca iz europskih fondova, nema rješavanja onih gorućih problema, nego se bavimo kopanjem po kostima i prošlosti, što nijednom građaninu Republike Hrvatske neće donijeti ničega dobroga", naglasio je Salapić.

Pročitajte više