Jadranka Kosor prijetila direktoru koji je raskrinkao Fimi-Mediju?

BIVŠI direktor Croatia Osiguranja Damir Mihanović, koji je prvi u javnost izašao sa informacijom o sastanku u Vladi na kojem je bivši premijer Sanader kazao da se poslovi u državnim tvrtkama dodjeljuju tvrtki Fimi-Media, smatra kako u tom slučaju treba optužiti i sadašnju predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor zato što je skrivala novac koji je iz Carine donio Mladen Barišić.

> Bianca Matković: Prijetnje Mihanoviću nemaju veze sa mnom

Podsjećamo, Mihanović je i ranije optuživao Kosor da je prikrivala aferu Fimi-media. Također je tvrdio da mu je upravo ona smjestila otkaz, odnosno da je naredila Nadzornom odboru Croatia osiguranja da ga se riješe nakon što je dao iskaz Uskoku.

Nakon što je svjedočio u Uskok-u i javno izašao s pričom u javnost, Mihanović je ostao bez posla, a primao je i prijetnje te mu je supruga završila na lošijem radnom mjestu. Nakon svih tih pritisaka ipak kaže kako bi ponovno svjedočio. "Nije jednostavno svjedočiti u pitanjima gdje je upletena politika i korupcija", kazao je Mihanović u emisiji Nedjeljom u 2 te dodao kako su se pritisci i prijetnje smanjili te gotovo nestali nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

Prijetio mu glasnogovornik Vlade

Objasnio je kako je prvi njegov potez bilo slanje e-maila 2009. godine tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor u kojoj ju je upozoravao na neke nepravilnosti, a ona mu ni na koji način nije odgovorila. Potom je 2010. godine prvo o slučaju Fimi-Medije razgovarao sa glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

"Tada sam dobio prve prijetnje te sam s javnim nastupom želio postići da se afera rasplamsa, a time sam pomogao i istražiteljima", kazao je Mihanović. Ispričao je da mu je u siječnju 2010. godine, kada je išao dati intervju HRT-u o cijelom slučaju, zazvonio mobitel. Zvao ga je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun koji se sa tadašnjom premijerkom Kosor vozio blizu Vrbovca te mu je rekao da ne daje intervju zato što nema ovlasti predstavljati stranku. "Odgovorio sam mu da tim gostovanjem niti ne predstavljam stranku", kazao je Mihanović i dodao da je taj poziv shvatio kao prijetnju.


Na intervju se odlučio zato što je nakon što je dao iskaz na Dnevniku čuo da ga je u Uskoku bio u svojstvu pokajnika, što nije bila istina te je smatrao da mu se plasiranjem takvih informacija podmeće. Iako je sa Sanaderom 20 godina bio obiteljski prijatelj te ga je često susretao, bivši premijer ga je razočarao nakon što je dao iskaz.

"Zbuksat će nas ako to napravimo"

"Kada sam izašao u javnost sam očekivao drugačiju reakciju. On je javno rekao kako ja gnjusno lažem. Tada sam se razočarao. Vidio sam da ga je strah. Očekivao sam da preuzme odgovornost i kaže da je pogriješio", rekao je Mihanović koji je u Croatia Osiguranje došao prije nego što je Sanader došao na vlast.

I nakon samog spornog sastanka 2007. godine, Mihanović je očekivao da će to biti slučaj koji će potresti državu, jer je u Vladi bio 18 ljudi, što znači i mnogo svjedoka, a razgovaralo se temi koja nije uobičajena za takva mjesta. "Dobro se sjećam tog sastanka u Vladi. Bio je Veliki tjedan, između Cvjetnice i Uskrsa. U Vladu sam došao po lijepom proljetnom vremenu. Ono što sam tamo čuo me šokiralo", ispričao je Mihanović te dodao kako se nakon sastanka vratio u Croatia osiguranje i ispričao Hrvoju Vojkoviću što se događalo i da iz Vlade traže da se ugovori sklapaju s Fimi-Medijom. "Vojković mi je tada rekao, stari 'zbuksat će nas, ako to napravimo", prepričao je riječi Mihanović i dodao kako su se tada odlučili da i dalje rade preko javnih nabava. Tek kasnije iz medija je saznao da o sastanku nije znalo 18, nego preko 300 ljudi.


"Jasno mi je da je netko želio zataškati cijelu stvar", priča Mihanović te dodaje kako su otkazi njemu i Vojkoviću bili poruka drugim menadžerima da ne izlaze s pričom, jer će završiti kao oni. "I oni su šutjeli, sve dok nije počeo ispitivati Uskok. Na kraju smo došli do optužnice protiv HDZ-a", kazao je Mihanović koji objašnjava i ulogu HDZ-a Jadranke Kosor u cijelom zataškavanju korupcije.

"Prijetio mi je ženski glas iz vrha Vlade"

"Oni su i sami bili upleteni. Nakon mog intervjua Barišić je odlučio uzeti novce iz Carine pa ga sklanjaju u HDZ. Oni nisu odmah prijavili taj novac DORH", kazao je Mihanović te dodao da su tada krenuli u obračun sa svjedocima i tek 9 mjeseci nakon što je Barišić uhićeno oni zovu DORH i kažu da imaju neki novac.

"Zbog toga kazneno moraju odgovarati osobe koje su tada vodile stranku. Poznavajući metode DORH-a i Mladena Bajića mislim da je to ono što će se dalje dogoditi. Nitko ne može reći da ne može biti kazneno gonjen zato što je u tom trenutku bio predsjednik ili predsjednica Vlade. Odgovorna osoba u stranci je tada bila Jadranka Kosor", rekao je Mihanović koji tvrdi da su mu prijetile osobe iz institucija bliskih Vladi. 19. rujna 2009. godine se na mobitel posrednika javila osoba iz vrha Vlade sa prijetnjom koju je trebalo prenijeti Mihanoviću. "Bio je to ženski glas iz vrha Vlade", kazao je Mihanović.

Tvrdi kako je priča Jadranke Kosor o borbi protiv korupcije bila "samo fasada" zato što je ona, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je upućivao na neke druge nepravilnosti, ona tvrdila da ga je proslijedila DORH-u, dok su oni kazali da su ga tek dobili kada im ga je on dao. "S jedne strane su pričali da se bore protiv korupcije, a s druge su sprječavali tu borbu utjecanjem na svjedoke i medije", rekao je Mihanović te dodao kako je slučaj Fimi-Medija neugodan za Jadranku Kosor zato što se u njemu istražuje i njezina predsjednička kampanja iz 2005. godine. O "borbi protiv korupcije" Jadranke Kosor mu govori i činjenica da u zakonu stoji kako treba zaštititi one koji upozoravaju na kriminal, dok je njega Vlada razriješila nakon što je poslao e-mail predsjednici Vlade.

Pročitajte više