Jandroković: Nisam znao za crni fond, čuo sam za njega iz medija

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Ivi Sanaderu i ostalima optuženima u aferi Fimi media. Svjedočio je bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Danas je trebao svjedočiti i bivši ministar obrane Branko Vukelić, koji nije došao zbog zdravstvenih problema.

Član predsjedništva HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je rekao da financijska pitanja nisu bila dominantna tema sjednica predsjedništva stranke, a vjeruje da su glavno tajništvo, rizničar i blagajnik radili korektno. Glavno tajništvo je imalo operativnu ulogu, rekao je.

"Fimi media je bila konkurentna te su je zato odabrali"

Kao i prethodni svjedoci obrane, ni Jandroković nije čuo za crni stranački fond. Bivši šef diplomacije Gordan Jandroković za Fimi mediju je prvi put saznao 2009. iz medija. Dotad nije čuo da su se tako odrađivali poslovi s državnim poduzećima i institucijama.

Posvjedočio je da nitko od njega nije tražio da u Ministarstvu angažira agenciju Nevenke Jurak. Osobno je tek naknadno utvrdio da su s Fimi medijom radili 2008. Za dvije konferencije i rokovnike isplaćeno je 70 tisuća kuna.

"Provjerio sam sa svojim suradnicima kako i zašto Fimi media. Rekli su mi da se radilo o manjim poslovima za koje nije trebalo raspisivati javni natječaj, da su uzeli više ponuda. Fimi media je bila konkurentna te su je zato odabrali", svjedočio je Jandroković.

"Sjećam se da je 2008. godine prvi put uočeno da postoje problemi i to za 2007. godinu"


Na upit tužiteljice kako to da ga kao člana Predsjedništva nisu zanimali detalji, ponovio je da nakon potvrde suradnika da je sve bilo po zakonu, nije dalje ispitivao. Govoreći o radu HDZ-ova Predsjedništva, čiji je i danas član, Jandroković je rekao da su svi bili samostalni u odlučivanju, kao i lokalni ogranci.

Rekao da financijska pitanja nisu bila dominantna tema sjednica predsjedništva stranke, a vjeruje da su glavno tajništvo, rizničar i blagajnik radili korektno. Glavno tajništvo je imalo operativnu ulogu, rekao je. Političke teme dominirale su sjednicama, a glavni tajnik ih je samo dva put izvijestio o nalazima revizije.

"Sjećam se da je 2008. godine prvi put uočeno da postoje problemi i to za 2007. godinu. Prije toga je to uglavnom bilo rješavano da se izvijesti da nema nikakvih problema", izjavio je bivši ministar vanjskih poslova.

Predsjedništvo nije glasovalo o financijskom izvješću, iako je moglo, pa formalno nije obavilo svoju zadaću, zaključio je Jandroković. "Predsjedništvo je sadržajno ispunilo ulogu primivši na znanje izvješća da je sve u redu s financijama, no formalno su to mogli zaokružiti glasovanjem, ali nisu", rekao je bivši ministar vanjskih poslova.

Sutra svjedoči Polančec


Devet ministara iz bivšeg Sanaderovog kabineta pozvano je da svjedoče u slučaju Fimi media. Svi bivši ministri dolaze na poziv obrane te će svjedočiti o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki putem marketinške agencije Fimi media, čija se "zarada", kako tvrdi tužiteljstvo, slijevala u HDZ-ov crni fond, ali i u džep bivšeg predsjednika stranke i premijera Ive Sanadera.

Nakon Vukelića i Jandrokovića, za sutra je planirano svjedočenje bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca koji će na sud biti doveden iz zatvora u Turopolju.

Prošlog je tjedna svjedočio i bivši ministar Božidar Kalmeta. On je rekao da Predsjedništvo HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera nikada nije raspravljalo o financijskom poslovanju. Ponekad je, istaknuo je Kalmeta, tadašnji glavni tajnik Ivan Jarnjak znao ukratko izvijestiti o financijama, no poslovanje stranke nikada nije bilo na dnevnom redu.

"Je li to netko nominirao kao temu? Zašto se ne radi, ovo što vi kažete, kao što je Predsjedništvo trebalo raditi?", pitala je sutkinja Čalić. "Koliko se ja sjećam, nitko nije nominirao. Mogli smo, mogli smo. Osobno sam smatrao da to nije u djelokrugu mog posla i interesa posla koji obavljam. Mogli smo, ali nije nitko", odgovorio je Kalmeta.

Pročitajte više