Janša: Europski izbori pokazali nužnost promjene izbornog sustava u Sloveniji

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI slovenski premijer Janez Janša, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) osvojila najviše glasova na nedjeljnim izborima za osam slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu, izjavio je kako je njihov rezultat dokaz da Slovenija treba promjene izbornog sustava za slovenski parlament ocijenivši da bi u tom slučaju dobili i znatno više mandata u parlamentu nego što dobivaju sada.

Glasovi na jučerašnjim izborima raspršeni su na velik broj stranaka i ako bi se taj rezultat ponovio na skorim prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji teško bi bilo sastaviti stabilnu vladu koja bi izdržala puni mandat, ocijenio je Janša u komentaru izbornog rezultata. Uspjeh svoje stranke koja je na europskim izborima osvojila 24 posto glasova Janša smatra i posljedicom "lošeg rada" dosadašnje vlade, budući da su stranke koje su sudjelovale u dosadašnjoj vladi Alenke Bratušek zabilježile slab rezultat.

"Potrebne su promjene izbornog sustava još prije prijevremenih izbora jer se sadašnjim izbornim sustavom može lako dogoditi da stabilnu vladu neće biti moguće sastaviti i da će nakon prijevremenih izbora i sljedeći izbori biti prijevremeni", kazao je Janša.

"Mi ni ranije nismo nikoga isključivali, ali su mnoge stranke isključivale suradnju s nama, što im se osvetilo"

Dodao je da je Slovenija pred nekim ključnim odlukama koje je potrebno donijeti uz veću političku suglasnost i da bi njegova stranka, ako pobijedi na parlamentarnim izborima, bila spremna ponuditi suradnju svim strankama u novom parlamentu.

"Mi ni ranije nismo nikoga isključivali, ali su mnoge stranke isključivale suradnju s nama, što im se osvetilo", kazao je Janša, dodavši da je u svim vladama potrebno koalicijsko usklađivanje partnera.

Janša se zauzima za uvođenje većinskog izbornog sustava za razliku od sadašnjeg proporcionalnog, kako bi se omogućilo da u parlament uđe manje stranaka i omogući lakše formiranje većinske vlade.

Bivšem slovenskom premijeru, a sada čelniku oporbe, viši sud u Ljubljani prošlog je mjeseca potvrdio dvogodišnju kaznu zatvora zbog korupcijske afere Patria, a upućen mu je i poziv za izdržavanje kazne koja bi trebala započeti najkasnije 20. lipnja.

Janša vjeruje da će postupak biti zaustavljen zbog njegove žalbe ustavnom sudu koji bi trebao odlučiti jesu li Janši, kako on sam tvrdi, tijekom procesa bila kršena ljudska prava. Istodobno njegova stranka tvrdi da ne razmišlja o rezervnom scenariju ako Janša ode u zatvor, a njezin potpredsjednik Milan Zver, koji je ponovno izabran u Europski parlament, rekao je da Janša ostaje predsjednikom stranke koja ga podupire te odbio špekulacije da bi nakon Janšina odlaska u zatvor on mogao postati predsjednik stranke i kandidat za budućeg premijera.

Pročitajte više