Japanski premijer: Ubojstvo taoca je sramotno i nedopustivo

Screenshot:Youtube

JAPANSKI premijer Shinzo Abe izjavio je u nedjelju da je očito ubojstvo japanskog taoca kojeg su zarobili militanti Islamske države "sramotno" i "nedopustivo ", te ponovno pozvao na oslobađanje japanskog novinara kojeg također drže kao taoca. Rekao je da Japan neće popustiti terorizmu.

Islamska država objavila je na internetu snimku na kojoj japanski talac Kenji Goto drži fotografiju obezglavljenog Japanca Haruna Yukawe. Pripadnici Islamske države objavili su još u utorak video snimku u kojoj su zaprijetili da će ubiti dva japanska taoca ukoliko im u roku od 72 sata ne bude plaćeno 200 milijuna dolara. Pojavila se i audio snimka u kojoj drugi zarobljenik, novinar Kenji Goto, govori da bi njegov život mogao biti spašen u zamjenu za oslobađanje žene po imenu Sajida al-Rishawi koju drže jordanske vlasti.

SAD je uz Japan

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je sućut japanskom premijeru i japanskom narodu u nedjelju zbog ubojstva njihovog taoca. U telefonskom razgovoru s japanskim premijerom osudio je ubojstvo Haruna Yakawe i rekao je da je SAD uz Japan.

"Mi stojimo rame uz rame s našim saveznikom Japanom i pozdravljamo njegovu predanost miru i razvitku u regiji daleko od njegovih obala", kazao je.


"Radit ćemo zajedno kako bi počinitelje tih ubojstva izveli pred lice pravde i nastavit ćemo poduzimati odlučnu akciju kako bi oslabili i u konačnici porazili Islamsku državu."

Obama je također pozvao na oslobađanje drugog japanskog taoca Kenjia Gota zajedno s ostalim taocima koje drži Islamska država. Japan, Velika Britanija i SAD u subotu su osudili smaknuće te pozvali na trenutačno puštanje na slobodu japanskog novinara Gota.

Iako je japanska vlada u subotu kazala da još nije provjerila autentičnost snimke i fotografije na kojoj se navodno vidi obezglavljeno tijelo Haruna Yukawe, osude i sućuti Japanu koje izražavaju svjetski čelnici pokazatelj su ipak da su zapadne službe vjerojatno utvrdile autentičnost.

Pročitajte više