Javili se roditelji bolesne djece: Đana i Ivica su nam pomagali u tišini bez medija, kad nitko drugi nije, dosta nam je da ih se blati!

Foto: Index

RODITELJI djece oboljele od raznih bolesti koji su bez medijskog praćenja primili pomoć od roditelja Nore Šitum, odlučili su izaći u javnost i stati na stranu Đane Atanasovske i Ivice Šituma nakon što su na njih krenuli napadi da su za sebe uzeli novac kojeg su građani donirali za njihovu tragično preminulu kćer.

Index je došao u posjed bankovnih transakcija na kojima se vidi koje su obitelji primile donacije za liječenje djece isplaćene s privatnog računa Đane Atanasovske, na kojeg su građani tijekom humanitarne akcije "Nora u srcu", prikupljali novac za malenu Noru.

Nakon što su Norini roditelji izašli u javnost jer od Udruge Hrabro dijete nisu mogli saznati koliko je točno novaca prikupljeno za njihovu kćer, na njihov račun su počele stizati optužbe da su iskoristili novac za sebe.

Novac prije puta u SAD prebacili Udruzi Hrabro dijete

Index je već objavio dokument koji pokazuje da je Norina majka na dan uoči polaska u Ameriku prebacila 3,821,819 kuna  sa svog privatnog računa na kojeg su stizale donacije i to na račun  Udruge Hrabro dijete.

Uplatnicu koju je Index objavio roditelji su pokazali još na prvoj press konferenciji.Norini roditelji su sav novac prikupljen prije operacije prebacili baš zbog toga da sve bude transparentno i da Udruga raspolaže sa svim novcem zbog plaćanja računa bolnici u Philadelphiji.


Međutim od uplata koje su stigle na račun Norine majke nakon odlaska u SAD, Norini roditelji su novac nastavili donirati za liječenje ostale bolesne djece, a sad je na njemu preostalo oko 350.000 kuna i taj novac ide u Zakladu Nora Šitum.

Iako Norini roditelji nisu izlazili u javnost s donacijama koje su dijelili, Indexu su se javili roditelji djece kojima su Đana Atanasovski i Ivica Šitum pomagali.

Đino Glibota, otac 15-godišnjeg Marka Glibote iz Makarske koji boluje od leukemije, za Index je rekao kako su mu Đana i Ivica financijski pomogli u svibnju ove godine kad je Marko trebao ići na operaciju u Njemačku. Šitumove je upoznao u bolnici na odjelu gdje se liječila i malena Nora.



"Đana nam je dala malu financijsku pomoć i rekla da će nam dati sve novce ako bude trebalo. Uz to me stalno zvala i bila 24 sata na raspolaganju. Naš je Marko upućen na liječenje Wurzburg, no tijekom liječenja otkrivena mu je bakterija pseudomonas za koju liječnici u klinici do tada nisu znali. Zbog toga Marko je otpušten iz klinike s obvezom jednokratnog tjednog dolaska radi kontrole. Marko je zbog rizika, kako za njega tako i za kliniku, vraćen na liječenje u Hrvatsku. Moram reći da je na ovom teškom putu Đana stalno uz mene", rekao je Đino Glibota.


"Čim smo im se obratili, pomoć nam je stigla u roku 24 sata"

Dodaje kako Norini roditelji mogu s novcem što hoće, no da osim što pomažu ovako donacijama, žele s novcem napraviti nešto korisno i osigurati roditeljima koji dolaze s djecom na liječenje u Zagreb da imaju svoj smještaj. Smatra kako je to izuzetno pametna i plemenita ideja.

Istog je mišljenja i Zdenko Borko, otac šestogodišnjeg Stjepana koji ima tumor na mozgu. Budući da obitelj Borko sa sinom stalno putuje iz Popovače u Zagreb na liječenje kaže kako je to sve jako teško osim psihički i financijski podnijeti. Đana i Ivica su mu dva puta uskočili u pomoć sa donacijama, a kaže kako zna da su pomagali i ostalim roditeljima.

"Bez obzira koliko im je teško jer su izgubili svoje dijete, oni nekako pronalaze snage da pomažu i ostalima. Stjepana dolaze vidjeti u Klaićevu i stalno se raspituju za njega. Kad im se obratimo za pomoć, to se realizira u roku 24 sata", rekao je Borko.

Dodaje kako se njegov sin Stjepan već godinu i pol bori sa bolešću i za njega su organizirane manje humanitarne akcije, no da je ovim slučajem nanesena velika šteta i drugim pacijentima.

"Žao mi je što se to događa Đani i Ivici jer rade maksimalno da pomognu bolesnoj djeci. Mi smo se htjeli s njima slikati kad su nam donirali novac, no rekli su nam kako to ne žele. I Đana i Ivica su rekli da njima ne treba naslikavanje po medijima nego da je važno da pomažu", rekao je Borko.

"Kćer mi ima skoliozu, a Đana nam je pomogla za operaciju i obilazila mi kćer u bolnici"

Vesna Talić, majka 14-godišnje Lucije koja ima višestruku skoliozu kralježnice kaže kako su joj Đana i Ivica pomogli iako njeno dijete ne spada u skupinu oboljelih od malignih bolesti.

"Kćer mi je trebala na operaciju kralježnice i u svibnju kad nisam imala nikoga da mi pomogne iz očaja sam se javila njima. Bila sam duboko dirnuta Đaninim razumijevanjem. Rekla mi da će pomoći i to je i napravila. Kad je moja Lucija ušla u operacijsku salu, Đana me nazvala i tješila, to joj neću nikad zaboraviti, a kasnije joj je došla u posjet u bolnicu noseći joj poklone", ispričala je Vesna Tavlić.

Kaže kako bi Đani i Ivici u svako doba pomogla i ako treba dala bi krv za njih jer su joj pomagali kad nitko drugi nije.

"Norini roditelji pitali su našeg pedijatra je li ima bolesne djece kojima je potrebna pomoć"


Dragana Kolovrat iz Imotskog također je zahvalna Norinim roditeljima. Donirali su joj novac za liječenje 8,5 godišnjeg sina koji ima hipoplastično srce, što znači da ima samo pola srca.

"Našeg pedijatra su pitali je li ima kakvo bolesno dijete kojemu je potrebna pomoć i tad im je pedijatar rekao za mog sina i oni su nas kontaktirali i pomogli nam", rekla je Dragana Kolovrat.

Norini roditelji novac su donirali i Tomislavu Maruni iz Maslenice, čiji 5,5 sin Šimun Petar ima tumor na malom mozgu. Maleni dječak već se dvije godine bori s teškom bolešću čije je liječenje dugo i neizvjesno.

"Budući da svaki put iznajmljujem stan u Zagrebu jer nemam smještaj, sve to je i jako skupo. Ja u 20 dana moram dva puta u Zagreb, to su takvi izdaci, psihički, ekonomski. Đana i Ivica znaju što znači s djetetom odlaziti u Zagreb na liječenje i zato bi oni htjeli napraviti nešto korisno i trajno kako bi olakšali boravak roditeljima s bolesnom djecom", kazao je Tomislav Maruna, dodajući kako imaju njegovu punu podršku u tome.

Pročitajte više