Je li Ustavni sud "rušenjem" presude Sanaderu ujedno srušio i ustavnu odredbu?

Foto:

DAN nakon objave odluke Ustavnog suda o ukidanju presude Ivi Sanaderu u slučajevima Ina-Mol, te Hypo, u kojem ga se tereti za ratno profIterstvo, nameće se pitanje je li najviše pravosudno tijelo rušenjem presude u slučaju Hypo ujedno srušilo i samu ustavnu odredbu o nezastarijevanju ratnog profiterstva.

U obrazloženju svoje odluke Ustavni sud je, između ostalog, naveo kako ni Županijski, ali ni Vrhovni sud nisu utvrdili je li zloporaba položaja i ovlasti, za što se u slučaju Hypo teretilo Sanadera, bila na snazi na dan kada je na snagu stupila promjena Ustava u lipnju 2010. o nezastarijevanju kaznenog djela ratnog profiterstva.

Drugim riječima, time je zauzeo stav da se za ratno profiterstvo može kazneno goniti samo ako do 2010. nije nastupila zastara za pojedino djelo. Da je intencija bila upravo suprotna, odnosno da se može suditi svako ratno profiterstvo bez obzira na protok vremena, ističe inicijator samih ustavnih promijena bivši predsjednik Ivo Josipović. Smatra stoga da je Ustavni sud krivo protumačio volju ustavotvorca.

"Ima još nešto drugo. Kada bismo gledali te kaznene propise, praktički je sve u zastari od onih slučajeva gdje je dolazilo do prekida zastare jer se u međuvremenu počinilo novo ili teže kazneno djelo", rekao je Josipović. SDP-ova Ingrid Antićevič Marinović, koja je prije pet godina glasala za promjenu Ustava, smatra kako je Ustavni sud ukidanjem presude Sanaderu prekoračio svoje ovlasti.

"Nije u nadležnosti Ustavnog suda da ispituje ustavnost Ustava. Hrvatski sabor je zakonodavna u ustavotvorna vlast. Prema tome, to su prerogative koje isključivo pripadaju samom Hrvatskom saboru, jedinom zakonodavnom tijelu, ali jednako tako i tvorcu samog Ustava", rekla je Antičević Marinović.

Da odluka Ustavnog suda otvara brojna pitanja vezana uz funkcioniranje vladavine prava, poručuje bivša premijerka Jadranka Kosor za čije su Vlada promjene Ustava i izglasane, ali i Zakon koji se na njih naslanja.

"Koji kaže za kaznena djela ratnog profiterstva i tako dalje, u članku 1, kazneni progon se može poduzeti i nakon isteka rokova za zastaru. To je vrlo jasan zakon koji ne traži nikakvu vrstu interpretacije jer sve u njemu piše. Ja se nadam da će Ustavni suci dodatno to ići pojašnjavati javnosti jer jedni tumače ovako, drugi onako, to nije dobro", rekla je Kosor.

Pravni stručnjak Davor Derenčinović s druge strane slaže se s odlukom Ustavnog suda jer niži sudovi nisu obratili pozornost na prigovore na zastaru.

"Ja mislim da će interpretacija te odluke Ustavnog suda biti značajna i za sve ostale postupke koji su pokrenuti temeljem Zakona o nezastarjevanju, u kojima će s obzirom na ovu sada obvezujuću interpretaciju Ustavnog suda biti potrebno utvrditi da li tim predmetima, u vrijeme kada je stupila na snagu promjena Ustava 16.lipnja 2010., nastupila zastara ili ne", rekao je Derenčinović.

Oglasio su se i Transparency International Hrvatska.Proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni. Razvojem cijele situacije očekivano zadovoljana je Sanaderova obrana.

"Čitavo ovo vrijeme smo ustvari nailazili na nerazumijevanje sudova, ali uvijek uvjereni u to da ćemo u konačnici uspjeti. Čini mi se da je Ustavni sud preuzeo na sebe ulogu korektora određenih propusta prethodnih sudova", kaže Prodanović.Novo suđenje Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-Mol trebalo bi početi već najesen.

Pročitajte više